Защо котките „бият шамари“ с лапите си

котка играе Снимка: iStock

К отките, колкото и да са елегантни и красиви, имат някои доста объркващи поведения. На върха на списъка е шамар или удряне с лапа по всичко (и всеки), което се изпречи на пътя на тези сладки лапички!

Но защо котките се отнасят към всичко като към боксов чувал? Сърдити ли са ти? Мислят ли, че е смешно? Ще спрат ли някога да хвърлят неща от плота ви?

Отговорът на тези въпроси изисква малко разбиране на анатомията и психологията на котката. Така че нека се впуснем в това и да научим защо котките пляскат и удрят.

Котешките лапи са изключително чувствителни

котка играеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Както всеки собственик на котка знае, повечето мяукащи животни имат стриктна политика „гледай, но не пипай“, когато става въпрос за лапите им. Причината е проста: лапите и възглавничките на пръстите на котката са невероятно чувствителни.

Точно като мустаците им, лапите им съдържат огромно количество нервни рецептори. Тези рецептори поддържат способността на котката да балансира, ловува, изследва и разбира заобикалящата я среда.

Те също използват лапите си, за да изразят себе си и как се чувстват, включително игривост, страх, скука и други емоции.

С други думи, лапите на котката са едни от най-важните ѝ инструменти както за оцеляване, така и за комуникация. Те също така са се научили да ги използват по различни начини, като например за ходене, бягане, катерене, драскане, проверка на нещата и да, дори шамари и удари.

Сега знаем, че ударите са просто два от многото начини, по които котките се свързват със света около тях.

Както при всяко котешко поведение обаче, контекстът е от съществено значение за разбирането защо го правят. Ето някои от най-честите причини:

1. Котката ви е игрива

Котенцата, по-специално, са известни с това, че играят грубо. Те удрят и пляскат като част от естественото им поведение при игра, което често включва нахвърляне, хапане и преследване.

котка играеСнимка: iStock

Докато пораснат, повечето котки ще се научат да смекчават своята игривост (въпреки че някои никога не го правят). Но дори възрастните котки могат да удрят и пляскат от време на време, когато се чувстват много игриви или ако се опитват да ви насърчат да играете с тях.

2. Котката ви се опитва да привлече вниманието ви

Котките са известни като независими същества. Но това не означава, че не харесват или не се нуждаят от внимание от своите хора.

Всъщност някои котки могат да станат доста взискателни, когато става въпрос да бъдат галени, да си играят с тях или просто да бъдат в същата стая като техните хора. Ако се чувстват така, сякаш са игнорирани, може да удрят разни неща в опит да привлекат вниманието ви.

В крайна сметка няма как да не реагирате на бутнат от масата предмет!

3. Котката ви е любопитна

Мъркащите приятели са ненаситно любопитни, но също така са едни от най-предпазливите животни наоколо. Ето защо котките често удрят или пляскат неща, които не са им запознати.

Това е идеалният начин да проучат нещо, без да се приближават твърде много.

Ще се движи ли обектът? Издава ли звук? Съпротивлява ли се? Обектът остава ли неподвижен след добър удар? Всичко това се разбира след някой и друг удар с лапа.

4. Котката ви е свръхстимулирана

котка играеСнимка: iStock

Котките също могат да страдат от сензорно претоварване, като например когато около тях има твърде много движение или шум.

Това може да дойде и от умора на мустаците, когато те са постоянно бомбардирани от стимули (като от галене или движещи се предмети) и те не могат да обработят всичката информация. Някои котки също имат нисък праг на докосване, така че дори нежното галене може да бъде прекалено стимулиращо.

В тези случаи котката може да плесне с лапи като начин да се защити от огромния стимул. Това е техният начин да кажат: „Стига!“

Внимавайте за удар в комбинация с някой от тези признаци на агресия при гальовните приятели:

 • Махане на опашка
 • Ушите са сплескани или обърнати назад
 • Мустаците са дръпнати назад
 • Зениците са разширени
 • Съскане или ръмжене
 • Изваждайки ноктите си
 • Твърд, извит гръб

Просто ги оставете сами за известно време, за да се успокоят. Изчакайте ги да се обърнат към вас според собствените си условия, когато са готови.

5. Котката ви пренасочва агресията си

Имате ли котка на закрито? Ако забележат нещо навън, като птица или друга котка, може да се почувстват разочаровани, че не могат да стигнат до него.

Това може да доведе до пренасочена агресия, при която те изливат разочарованието си върху най-близкото нещо, което се движи. Това може да сте вие, друг домашен любимец в къщата или дори неодушевен предмет.

6. Котката ви се страхува или е стресирана

котка играеСнимка: iStock

Котките са създания на навика и не се справят много добре с промените. Така че не е изненадващо, че могат да удрят разни неща, когато са уплашени или стресирани. Това може да бъде причинено от всичко - от преместване в нова къща до добавяне на нов домашен любимец или член на семейството.

Когато това се случи, важно е да дадете време на вашата котка да се приспособи и да я накарате да се чувства възможно най-безопасно и удобно. Опитайте се да не правите нищо, което допълнително да ги стресира, като например да ги принуждавате да влизат в социални ситуации, преди да са готови. Дайте им много любов и внимание, докато се върнат към старата си рутина.

7. Котката ви предупреждава за предполагаема заплаха

Мъркащите приятели са естествени хищници, но също така са и жертви. Това означава, че те винаги са нащрек за потенциални заплахи, независимо дали е друго животно или дори просто странен шум. Ако възприемат нещо като заплаха, те могат да го ударят или плеснат като предупреждение.

Това е техният начин да кажат: „Отдръпни се!“ или „Не ми харесва това, което правиш.“ В някои ситуации това може да е и начин да се опитате да изплашите предполагаемата заплаха.

8. Котката ви се опитва да установи господство

котка играеСнимка: iStock

Не се изненадвайте, ако по-голямата ви котка се опита да удари шамар на котето, което току-що сте донесли у дома. Мъркащите животни са териториални същества и могат да удрят неща (включително други котки), за да се опитат да утвърдят господството си.

За добре социализираните котки това обикновено идва под формата на нежни потупвания. Въпреки това, понякога може да ескалира до по-агресивни удари или дори пълни битки. Следете внимателно двете котки и се намесете, ако нещата започнат да излизат извън контрол. Не забравяйте, че ако донесете втори домашен любимец у дома, трябва да ги представите внимателно.

9. Котката е в пълен боен режим

Ако някога сте виждали котки да се бият, вероятно сте забелязали, че агресивното потупване е част от тази комуникация. Това е така, защото това е ефективен начин да се нанесат щети на опонент, като същевременно се спазва безопасно разстояние. Удрянето също така позволява да запазят равновесие и да останат на крака, което е важно при битка.

Винаги е неприятно да видите котката си да се бие с друго животно, но трябва да разберете защо се случва това, преди да можете да го спрете. Някои често срещани причини включват:

 • Територия: Ако има друго животно на тяхната територия, те може да почувстват нужда да го защитят. Това важи особено за котки, които живеят навън и, които виждат много други животни в двора или квартала си.
 • Хормони: Некастрираните мъжки котки са по-склонни да се бият от кастрираните. Това е така, защото имат високи нива на тестостерон, което ги прави по-териториални.
 • Болест: Котките, които не се чувстват добре, също са склонни да се отбраняват. Те се чувстват уязвими, така че се нахвърлят, за да се защитят.

След като разберете причината, можете да предприемете стъпки, за да спрете битката. Например, ако се дължи на територия, може да се наложи да държите котката си у дома. Ако са хормони, кастрацията обикновено помага. И ако това е заболяване, ще трябва да я заведете на ветеринар за лечение.

котка играеСнимка: iStock

Как да спрем котката да бие шамари

Имаме лоша новина: невъзможно е напълно да спрете котката си да пляска. Това е естествен инстинкт и мъркащият ви приятел ще прави от време на време, без значение какво правите.

И все пак, има какво да направите, за да управлявате това поведение до известна степен:

 • Обезопасете дома си: Ако котката ви е склонна да удря по нещата, приберете всички чупливи предмети, които не искате да се счупят. Това включва неща като бутилки за парфюми и стъклени фигурки. Също така е добра идея да държите всякакви незакрепени предмети, като дистанционни управления или химикалки, далеч от ръбовете на повърхностите, където е по-вероятно да бъдат ударени. Не е нужно да декорирате целия си дом само за вашата котка, но прибирането на малки (и важни) предмети в шкафове или на места, недостъпни за котката ви е във ваш и нейн интерес.
 • Научете езика на котката: Обърнете внимание на езика на тялото на вашата котка и ще започнете да виждате кога се чувства развълнувана или застрашена. По този начин можете да ги премахнете от ситуацията, преди ударите им да се превърнат в бой.
 • Играйте с котката: Уморената котка е спокойна котка. Ако осигурите много упражнения чрез игра или драскане на стълбове, ще бъде по-малко вероятно да има енергия за бой. Те също така няма да има много причини да ви удрят, само за да привлекат вниманието ви (но не разчитайте, че това никога няма да се случи!
 • Игнорирайте я: В някои случаи най-доброто нещо, което можете да направите, е да игнорирате котката си, когато ви удари. Ако не получат реакцията, която искат, те ще имат по-малко мотивация да го направят.
 • Заведете котката си на преглед: За да изключите всякакви медицински причини, заведете котката си на ветеринар, ако има необичайно агресивно поведение. Може да има основен здравословен проблем, който да причинява тези действия.

Котешките плесници и удари понякога може да са досадни и дори болезнени, но това е част от това, което ги прави толкова невероятни (и весели) същества. Докато разбирате защо го правят и вземате предпазни мерки за предотвратяване на инциденти, няма нужда да се тревожите твърде много за това. И, разбира се, ако някога сте загрижени за поведението на вашата котка, винаги се консултирайте с ветеринарен лекар.

Виж още