Защо котките бутат главите си в нас

котка и стопанин Снимка: iStock

М ного очарователно поведение на мъркащите приятели е да бутат главите си в нас, както и в някои предмети. Със сигурност можем да кажем, че с най-голяма радост ще оставим мъркащия приятел да се гали по този начин в нас. Но има ли някаква причина за този израз на любов?

Споменавали сме, че котките имат ароматни жлези в бузите, челото и брадичката, които съдържат феромони. Това са тези вещества, с които котките си комуникират под формата на миризми. Ако котката ви бута главата си настойчиво във вас - тя просто ви маркира с аромата си, за да се знае, че вие сте нейн собственик. Някои мъркащи приятели дори го правят толкова силно, че често се чудим как не ги заболява.

Причини, поради които котките бутат главата си в нас (или предмети)

  • Маркиране на територия

Котките могат да „удрят“ с глава и да търкат лицето си в познати предмети като вашите мебели или котешкото им дърво, като целта на начинанието е маркиране на територия, в случай че се появи някоя друга котка или животно.

  • Създаване на аромат на колония

Въпреки че традиционно котките са смятани за самотни същества, те всъщност могат да бъдат доста социални.

Dogsandcats.bg

Удрянето с глава е начин котките да общуват помежду си и да установят социални връзки. Когато котките в определена популация правят това една в друга, те смесват ароматите си, за да създадат общ аромат за техния клан.

  • Маркиране на своите хора или обвързване

Котките маркират познати хора, точно както маркират неща в жилището ви. Когато котка бутне главати си във вас и ви маркира, това означава, че тя разпространява аромата си върху вас, за да се знае, че вие сте нейн стопанин.

Макар и вие да не усещате това, на котката ви се успокоява когато усеща, че вие миришете на нея, защото я кара да се чувства сигурна.

  • За успокоение

Мъркащите приятели имат нужда да разпространяват аромата си у дома или върху стопаните си, за да се чувстват спокойни. Понякога те са объркани и стресирани в нашия човешки свят, но това, че вие или средата наоколо миришат на познатия им аромат, им действа като терапия против стрес.

  • Търсене на внимание

Понякога мъркащият приятел може просто да търси внимание от вас. Ако работите или правите нещо дълго време без да имате възможност да обърнете внимание на котката си - бъдете сигурни, че тя ще побърза да привлече вниманието ви обратно. Дали като седне върху клавиатурата ви или бутне главата си във вас - със сигурност ще постигне успех.

Гальовните домашни любимци могат да бутат главата си в нас или да се отъркват, защото са привързани към стопаните си. Повечето хора обичат това поведение и дори отвръщат с бутане на тяхната глава в тази на котето. Това поведение не е типично за всички котки, някои може никога да не го правят, други пък само от време на време, а трети - постоянно. Със сигурност това не е лош знак и можете спокойно да го тълкувате като привързаност.

Вижте още:

Как котката показва, че ви обича

Малко повече за „котешката целувка“

6 начина, по които котката ви комуникира с вас

Виж още