Малко повече за „котешката целувка“

котка със затворени очи Снимка: iStock

С поведението си често се чудим дали изобщо мяукащите ни приятели се чувстват добре в компанията ни. И с основание, тъй като тези животни понякога не искат да ги галим, не винаги прекарват време около нас и в много ситуации предпочитат да бъдат оставени на спокойствие. Да не говорим, че често ни пакостят, като „любимото“ ни е когато се случи да уринират върху новата ни възглавница на дивана.

Въпреки че тези животни са трудни характери и действията им често са противоречиви, те могат да изразят доверието и любовта си към вас по малко по-различен от „конвенционалния“ начин и това се случва чрез т.нар. „котешка целувка“, когато гальовният ви приятел мига бавно срещу вас ви изпраща именно тези сигнали.

Бавно мигане и котешката целувка

По погледа на гальовните приятели можем да научим много. Най-вероятно сте забелязали когато две котки се гледат продължително и немигащо, това често не вещае нищо добро. В тези ситуации, двете животинчета могат или да се сбият, или мяукащият приятел, който е с по-нисък ранг да си тръгне. В природата например по-агресивните котки използват погледа си, за да контролират от разстояние територията си и не позволяват на никого да припари.

котка със затворени очиСнимка: Pixabay

Dogsandcats.bg

От друга страна, широко отворените очи обикновено показват дружелюбие, любопитство или дори игривост. Често можете да видите тези „улики“, при малките, които все още не са напълно запознати с йерархията и не са много навътре в „котешките отношения“.

Бавното мигане е друг начин, по който котките сигнализират, че намеренията им не са враждебни. Мяукащите приятели могат да мигат бавно както по помежду си, така и срещу вас, за да ви изпратят котешка целувка. В отговор, вие можете да направите същото и бъдете сигурни - домашният ви любимец ще разбере какво му казвате.

Целуват ли се котките

Краткият отговор е „по-скоро не“, но мяукащите приятели изразяват любовта си към други същества по по-различен начин сравнение с нас, хората.

Две гальовни животинчета могат да демонстрират привързаност или приятелство едно към друго когато се душат или мият взаимно.

Облизването и котешките бани са много важен ритуал, който отнема около половината от будното им състояние, така че ако котките ви го правят една на друга, бъдете спокойни - разбират се. Все пак, това не означава, че никога няма да се скарат.

Може би сте забелязвали и още едно много сладко нещо, което правят тези животни и това е поздрав с носле. Котките могат да го правят и с вас, ако не сте опитвали досега.

В заключение можем да кажем, че тези животни комуникират по доста по-различен начин и много често самите ние се объркваме какво искат да ни кажат. Едно е сигурно - ако мяукащият ви приятел ви гледа втренчено и започне за мига бавно без да откъсва поглед от вас - значи ви целува, така че от вас се очаква да направите същото. Опитахте ли?

Вижте още:

Как котката показва, че ви обича

Виж още