Защо котките „чистят“ пода с лапи - 4 причини за това поведение

котка в близък план Снимка: iStock

М ъркащите животни имат много странности, както индивидуални за всички котки, така и общи, които често объркват техните собственици. Например, защо котките „почистват“ с лапи по пода? Само инстинкт ли е? Нещо не е наред с котката? В настоящата статия ще обясним това любопитно поведение на мяукащите приятели.

1. Те защитават храната си

Вашата котка може да чисти с лапи по пода, за да защити храната си. Котките в дивата природа крият храната си и се връщат по-късно, за да пируват с нея. Ако котката чисти пода в близост до храната си, може да се опитва да я зарови, макар и това да е невъзможно.  

Някои мъркащи животни правят могат да правят това и с играчките си.

котка в близък планСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

2. Те се защитават

Гальовният приятел може да зарови храната си не, за да се увери, че никой няма да я открадне. В дивата природа котките заравят храната си, за да се предпазят от хищници; ако храната и отпадъците са заровени, хищниците не могат да ги надушат. Ако хищникът не може да надуши какво е оставила плячката му, той не може да ги проследи.

Женските котки правят това най-често, за да гарантират, че котенцата им са в безопасност, тъй като те са толкова лесни мишени, докато мъжката котка е много по-малко вероятно да го направи. Мъжките котки по-често маркират  територията си с урина като предупреждение.

3. Котката ви меси с лапи

Месенето е, когато котките движат лапите си нагоре и надолу по определена повърхност, което напомня на месене на тесто. Това поведение обикновено е знак за щастие.

Котешкото месене е знак за удоволствие; месят в очакване на нещо хубаво. Те месят пода пред храната в очакване на добра храна и месят одеяла и хора в очакване да легнат върху тях.

котка в близък планСнимка: iStock

4. Те търсят вода

Домашните котки произлизат от видове, живеещи в пустинята. За да намерят вода, тези големи котки понякога ровят в пясъка. Вашата котка може да направи същото, въпреки че пред нея има купа с вода. Това е просто нещо, което мъркащият приятел прави инстинктивно и може също да не е много сигурен защо.

Ако забележите, че котката ви „тропа“ по земята, няма причина да се притеснявате. Всички причини за това поведение са инстинктивни и не сочат, че има нещо някакъв проблем налице.

Виж още