Защо котките драскат пода след изхождане

котка използва тоалетна Снимка: iStock

К отките често имат поведения, които стопаните трудно могат да разберат, като драскането по пода след изхождане. Това действие на мяукащите приятели е съвсем нормално и може би всички домашни котки го правят.

Котките драскат пода, след изхождане, за да скрият миризмата на отпадъците си, но са възпрепятствани от това поради ограниченията на тяхната тоалетна. След като вече са заровили изпражненията си, те продължават да „ровят“ пода около тоалетната и дори на места далеч от нея, за да се уверят, че няма да бъдат надушени от по-големи хищници (макар във вашия дом да няма такива).

Котките драскат, за да заровят отпадъците си

котка използва тоалетнаСнимка: iStock

Котките са склонни да крият изпражненията си или поне миризмата им. Помислете за необузданите предци на домашна котка в дивата природа. Дивите котки са хищници и плячка, така че трябва да се уверят, че ще се скрият.

Dogsandcats.bg

Макар че нашите домове са напълно различни предлагат сигурност, мъркащите приятели все още имат същите инстинкти като своите диви предци.

„Заравяне“ на котешките отпадъци у дома

Домашните котки нямат почва, в която да ровят, затова го правят в пода. В идеалния случай вашата котка ще зарови изпражненията си в тоалетната, като почеше вътрешността на кутията и я зарови отдолу. Това гарантира, че миризмата е скрита.

Макар че това е нормално котешко поведение, все пак се уверете, че котката ви се чувства комфортно с тоалетната си и не рови прекомерно много около нея.

Помислете за следните фактори за поддържане на безупречна котешка тоалетна:

котка използва тоалетнаСнимка: iStock

  • Осигурете достатъчно голяма тоалетна
  • Поставете я на тихо и спокойно място, където котката ви ще се чувства защитена
  • Затворена или отворена тоалетна - открийте кой вариант е по-комфортен за котката ви
  • Уверете се, че тоалетната винаги е чиста
  • Използвайте постелка (пясък), който котката ви харесва

Някои котки драскат пода по навик. Например, майката на мъркащият ви приятел може да е научила неволно котенцата си на това поведение. Мъничетата със сигурност ще следват навиците на майка си.

котка използва тоалетнаСнимка: iStock

Ровенето в пода от котките след изхождане не е вредно, а напълно нормално котешко поведение, което се корени в дивите инстинкти на гальовния ви спътник. Стига котката ви да не цапа прекомерно дома ви или да проявява това поведение прекомерно, няма за какво да се притеснявате.

Виж още