Защо котките хапят по време на игра?

котка хапе Снимка: iStock

П о средата на игрална сесия, без предупреждение и сякаш от нищото, вашата котка ви стиска с бързо, болезнено хапане. Веротяно първата ви мисъл е „Ох!“, а следващата - „Защо котката ми ме хапе, докато играя с нея?“

Една от най-честите причини, поради които котките обичат да забиват малките си, но мощни зъби в кожата ни, е агресивната игра. Но добрата новина е, че с тази информация вие не само ще разберете защо котките хапят, но също така ще разполагате с инструменти, от които се нуждаете, за да помогнете за пренасочване или, в идеалния случай, за предотвратяване на това нежелано поведение.

Защо котките хапят по време на игра?

котка хапеСнимка: iStock

По същество, ако вашата котка ви ухапе по време на игра, това е начинът им да кажат: „Това е забавно, но нека го пренесем на следващото ниво.“ Играта с вашия пухкав спътнид е страхотно изживяване за свързване, но ако игривостта на вашата котка стане агресивна, тя ще ви ухапе или може би ще използва цялата ви ръка като играчка за дъвчене.

Dogsandcats.bg

Котките играят по начин, който включва типични хищнически и игрови поведения като дебнене, нападение, драскане и хапане на предполагаемия им опонент.

От друга страна, понякога родителите на котки не осъзнават, че всъщност насърчават хапането. Когато хората играят малко грубо с малки котки и им позволяват да ги хапят, те често засилват това поведение и насърчават котенцата да растат като хапят и драскат в името на играта с интензивност, която може причини нараняване.

Колкото и сладко и безобидно да е вашата малка котка да ви хапе, имайте предвид, че когато тя порасне - безобидните захапвания ще са много по-болезнени, затова не е добре да насърчавате поведението, дори и когато мъркащият ви приятел е малък и не ви боли, когато ви хапе.

Как да предотвратим котешките ухапвания

Най-добрият начин да спрете агресивното хапане е да го отстраните, преди да се е превърнало в навик. Не винаги е лесно, но кожата ви ще ви благодари по-късно.

котка хапеСнимка: iStock

Като начало, разбирането на езика на тялото на вашата котка може да помогне много за ограничаване на хапането при игра. Лесно е да се разсеете, докато играете заедно, но ще искате да обърнете специално внимание на стойката на вашата котка, позициите на ушите и опашката и очите. Те ви дават предупреждение. Ако очите им са разширени, отдръпнете се бавно. И ако са приклекнали и клатят задницата си, вие сте на път да попаднете в засада!

Все още можете да се забавлявате и да бъдете много активни с вашия котешки приятел, но има начини да го направите, без да се окажете жертва на зъбите им. Например, не използвайте ръката си като играчка; вместо това използвайте истинска играчка, като мишка с котешка билка или въдица. Ако все пак се окажете атакувани, пренасочете вниманието на котката си, като хвърлите любима играчка в обратната посока, така че те да се втурнат след нея.

Ако вашата котка ви ухапе по време на игра, не реагирайте по начин, който ще наруши връзката на доверие между вас двамата. Никога не наказвайте и не се карайте на котката си, тъй като това може да накара мяукащия приятел да се страхува от хората или може да се тълкува като игра, която може неволно да възнагради агресивното поведение. Така че, ако пренасочването не работи, просто се отдалечете и игнорирайте вашето коте - то в крайна сметка ще получи намек, че това не е подходящо поведение.

Преминаване от котешки ухапвания към нежни действия

котка хапеСнимка: iStock

Може да бъдете изненадани от неочаквано поведение като игра на хапане, но не го смятайте за знак, че вашето коте не ви обича. В края на краищата котките имат уникални начини да показват обич. Когато вашият космат приятел нежно хапе пръста ви, това е добре. Когато започнат да го дъвчат по време на игра, вероятно е време да ограничите това поведение.

Вместо изобщо да позволявате похапване, насърчавайте по-нежни чувства като месене и гушкане. Ако проявявате липса на интерес към грубата игра, котката ви също може да загуби интерес към това.

Не винаги е лесно да промените поведението на вашата котка, но пренасочването и предотвратяването на желанието за хапане на вашия космат приятел ще помогне да намалите желанието за хапане по време на игра.

Виж още