Защо котките харесват найлонови торбички

котка играе с пластмасова торбичка Снимка: iStock

Н яма ден в който да не се приберем от магазина и котката ни да се заиграе с нашия плик с покупки! Освен, че любопитният домашен любимец трябва да подуши внимателно всяка наша придобивка, той с най-голямо нетърпение чака да извадим продуктите, за да започне „купонът“.

Макар че в нашите представи сме осигурили прекрасни котешки играчи, най-вероятно те никога няма да „победят“ пликовете, хартиените торби, кутиите или хартиените топчета. Какво прави пластмасовите пликове магнит за котките?

Найлоновите торбички могат да са вкусни

Този вид торби абсорбират част от миризмата на продуктите, които са били вътре. Това автоматично означава, че гальовният приятел ще иска да подуши, дори да оближе ив вътрешността на торбичката. Представете си, ако пликът мирише на месо или храна, която сте купили за вас. Котката ви няма как да остане безразлична!

Макар и мяукащият приятел да е силно привлечен от миризмата, препоръчваме да не му позволявате да ближе найлоновата торбичка. Това че мирише вкусно, не означава, че не е мръсна. Още повече, че ако започне да я дъвче има опасност да откъсне парче от нея, което да погълне.

Dogsandcats.bg

„Магическият“ звук

котка играе с пластмасова торбичкаСнимка: iStock

Освен, че тези торби са „вкусни“, те издават и прекрасен звук, пред който никоя котка няма да остане равнодушна. Мъркащите приятели реагират с изумителна скорост и завидна пъргавина, веднага щом чуят някой звън. А всички ще се съгласим, че найлоновите торби са доста примамливи и могат като нищо да заместят котешките играчки.

Котката ви харесва да дъвче неща

Съществува едно поведение при котките, което на английски се нарича Pica и се характеризира с това, че гальовните животни искат да ядат предмети или продукти, които нямат хранителна стойност.

Мъркащите животни в това състояние са привлечени от растения, хартия, вълна, пластмаса… и всичко, което изглежда подходящо според тях. Обикновено това поведение е свързано с тревожност или отегченост. В случай, че мъркащият приятел е изначално страхлив или е под стрес, би могъл да започне да дъвче предмети, които не са предназначени за това.

От друга страна, котките обожават да играят, особено малките котета, но ако у дома им е скучно - поведението им се превръща в деструктивно и започват да се обръщат към всичко, което им се стори забавно.

Здравословен проблем

Проблемите със зъбите са често срещани при котките и могат да намерят отражение в дъвчене на ваши вещи. Причината е, че мъркащият приятел изпитва дискомфорт или болка в зъбите си, ако има някакъв проблем с тях.

В тази ситуация, ще трябва да запишете час при ветеринарния си лекар, за да може да прегледа състоянието на зъбите му и да насрочи необходимото лечение или да препоръча паста за зъби и четка, с които да се грижите за зъбите на гальовния домашен любимец.

Няколко съвета за безопасност

котка играе с пластмасова торбичкаСнимка: iStock

Пластмасата не е най-подходящата играчка, която трябва да дъвче котката ви. Макар и да проявява силен интерес към найлоновата ви торбичка и да се забавлява искрено, това е предмет, който ще донесе рискове за здравето.

Всички знаем, че торбичките се късат изключително лесно, а попаднат ли в лапите и зъбите на котка - тя със сигурност ще ги разпарчетоса докрай, което може да доведе до поглъщане на някои от парчетата. Това разбира се, не важи само за пластмасовите пликове, но и за всички предмети, които не са предвидени за игра.

Можем и да предприемем една стъпка, която хем ще предотврати играта с найлонова торбичка, хем ще сме полезни за природата - да заменим пластмасовите пликове за еднократна употреба, с торби за пазар от плат.

Трудно можем да опазим домашния си любимец на сто процента, още повече, че ако наистина имаме палаво коте у дома, което въпреки всичките забавления около себе си и вашето внимание, продължава да си „навлича неприятности“, нямаме много какво да направим, освен да се опитаме да елиминираме всяка възможност за поглъщане на чуждо тяло. Може би ще трябва да свикнем да прибираме вещите си в шкафове или дори да обезопасим някои, ако котката ни не се спира пред това и отваря сама вратите.

В случай, че това все пак се случи - позвънете на ветеринарния си лекар, за да попитате как да подходите. В зависимост какъв е предметът и кога котката ви го е изяла - можете да предприемете различни действия. Обикновено, при малките предмети, може да се изчака, той да излезе натурално през храносмилателната система. Въпреки това, задължително трябва да се консултирате с ветеринар, за да ви даде инструкции.

Ако котките ви се радва на торбички и звука на пластмасата, можете да намерите нови алтернативи за играчки. Хартиените топчета също могат да шумят и да са забавни без да са опасни за гальовните животни.

Вижте още:

Опасности за котките в домакинството: за какво трябва да сте нащрек

Котешките играчки крият някои опасности

Виж още