Защо котките харесват толкова много топли неща

котка на топло място Снимка: iStock

М оже да сте виждали котката ви да гушка топли неща, като вентилационни отвори или нагреватели. Това може да събуди интереса ви и да ви накара да се замислите защо те харесват толкова много топли предмети и места.

Отговорът е сложен, тъй като котките обичат топлите места по много причини. Те са известни с това, че обичат топли неща, включително и вас - гушкат ви и ви принуждават да стоите неподвижни, за да спят върху вас! Често срещано явление е и котките да лежат под светлината на слънчевите лъчи на топлия под. За ваше щастие проучихме и открихме точно защо котките обичат топли неща!

1. Инстинкт

котка на топло мястоСнимка: iStock

Домашната котка е потомък на диви пустинни котки от Египет през неолита и класическия период. Ако знаете нещо за живота в пустинята, ще знаете, че температурите в пустинята са високи през деня и много ниски през нощта.

Dogsandcats.bg

Подобно на своите египетски предци, опитомените котки са настроени да търсят топлина. Те са създадени да се чувстват добре в жегата, така че търсят топли неща като слънчеви лъчи или топли вентилационни отвори. Топлината също изглежда им дава чувство за сигурност, както техните предци в пустинята. За тези в пустинята топлината е равна на безопасност.

2. Социализация

котка на топло мястоСнимка: iStock

Въпреки че може да мислите, че сте просто източник на топлина за вашата котка, техните инстинкти са много по-дълбоки от това.

Котетата не могат да регулират телесната си топлина през първите няколко седмици от живота си. Така че те са склонни да се гушкат заедно, за да споделят телесната топлина и да оцелеят. Този инстинкт е дълбоко в кръвната линия на опитомената котка, тъй като те могат да живеят на групи и споделянето на телесна топлина може да им помогне да оцелеят в студена среда или сезони.

Котките, които са бездомни, могат да останат на групи, за да им помогнат да оцелеят, като се гушкат една в друга. Така че вашата котка, която ви гушка, е нещо повече от това просто да им доставя топлина. Това означава, че ги е грижа за вас и го виждат като утешително преживяване.

3. Студено е

котка на топло мястоСнимка: iStock

Котките могат да имат по-сложни причини да лежат на топли места, но това може да е просто защото им е студено. Мяукащите приятели търсят топлина, както всяко животно, когато им е студено. Това може да ви накара да ги намерите на странни места, като например до нагреватели или върху вентилационни отвори. Все пак трябва да внимавате. Когато котките са близо до източници на топлина, като нагреватели, козината им може да ги накара да станат твърде горещи, без да го осъзнават. Това може да бъде опасно за мяукащия приятел и козината му!

Най-добрият начин да поддържате котката си достатъчно топла, без да я нараните, е да вземете отопляемо легло за домашни любимци или да поставите легло близо до парното или на място, където зимата грее слънце.

4. Котката е болна

котка на топло мястоСнимка: iStock

Понякога фактът, че котките търсят топлина, е естествен и просто част от инстинктите им. Ако обаче гальовният спътник се държи странно и е склонен да лежи повече от обикновено, той може да е болен. Много заболявания при котките ги карат да спят и почиват повече, както се случва и с хората или с всяко друго същество. Това им позволява да използват енергията си за лечение, вместо да се движат. Вашата котка може просто да предпочита топли неща, защото е болна.

Ако котката ви се държи странно или показва други симптоми, може да е време за посещение при ветеринар. Други симптоми като повръщане, диария, летаргия и други тревожни симптоми могат да сочат, че вашата котка е болна. Не се притеснявайте, ако ги видите да лежат някъде на топло, както обикновено, но трябва да се тревожите, ако се появят други симптоми и те са по-уморени от обикновено.

5. Котката остарява

Както всякщо живо същество - мъркащите приятели остаряват и това е факт от живота. Подобно на хората, те са склонни да прекарват повече време в излежаване и да не губят ценна енергия, когато остареят. Повечето котки стават по-спокойни и гальовни, когато остареят, което ги кара да търсят по-често топли места. Тези топли места включват краката ви, така че ако забележите, че котката ви става по-гушлива, това може просто да означава, че остарява и е по-малко енергична и няма за какво да се притеснявате.

котка на топло мястоСнимка: iStock

6. Навик

Вашата домашна котка може просто да е свикнала да седи на определено място и може просто да е топло. Котките са склонни да се придържат към своите графици и навици и въпреки че може да е започнало като просто топло място за сядане, сега може да се счита за едно от местата, на които обичат да сядат. Подобно на хората, котките жадуват за познаване и могат да бъдат видяни да изпълняват същите си ритуали и графици.

Котките са известни с това, че седят на топли места; просто внимавайте, за да сте сигурни, че пазят козината си както и следете дали се чувстват добре. Може да е време за посещение при ветеринарен лекар, ако забележите, че котката ви се държи и се излежава по-често от обикновено.

Виж още