Защо котките лежат върху неудобни предмети

котка спи върху предмети Снимка: iStock

И зглежда, че прекарваме голяма част от времето си в опити да разберем защо нашият гальовен приятел прави толкова странни неща всеки ден, че губим тяхната бройка. Седенето върху върху необичайни предмети и в неудобни пози е само едно от тях.

Със сигурност у дома всички собственици имат поне няколко удобни легла за котки, котешко дърво или възглавници, които сме купували през годините. Периодично мяукащият ни спътник може да спи в тях, но обича да спи и в неща, които според нас не изглеждат толкова удобни.

Улавяли сме котката си в кутии за доставки, върху торбички за хранителни стоки, върху кабели и жици, излежаваща се върху клавиатури, върху отворени книги с твърди корици, дистанционни управления, раници и т.н. Някои от тях спят между два стола с увиснал корем, сякаш всеки момент ще паднат. И така - защо котките лежат в неудобни неща?

Поведението на котките е заложено в тяхното ДНК

котка спи върху предметиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Лесно е да се забрави, че котките не са толкова опитомени. Голяма част от това, което правят, е инстинктивно и заложено в тяхната ДНК. Те се държат така, сякаш все още живеят в пустинната среда, от която са произлезли, а не водят живот, изпълнен с домашен уют в нечия къща или апартамент. В дивата природа котките трябва да бъдат бдителни за други хищници, като внимателно подбират местата за почивка и спане.

Гальовните животни обичат да виждат какво се приближава към тях, а също така искат да имат бърз път за бягство. Колкото и неудобно да изглежда нещо, котката седне в него, ако то ѝ предлага добра гледна точка и бързо бягство - значи за нея а напълно комфортно.

Съществува и теория, свързана с камуфлажа в дивата природа. Котките често сядат върху неща, за да се слеят със средата. Позиционирането върху предмет, който разчупва еднообразната околна среда, може да помогне на животните да се скрият от хищниците, които сканират този район. Ако например нещо е оставено на килима, котката може да се чувства по-сигурна, сядайки върху него, вярвайки, че е по-трудно забележима.

Що се отнася до котките, които лежат в неудобни неща, това може да се дължи и на факта, че това е безопасно и малко пространство. Мяукащите животни естествено биха търсили такива места в дивата природа. Дискомфортът също е относителен, тъй като котките са много гъвкави същества и е въможно да се разполагат чудесно върху предмети, които на на с ни изглеждат неудобни.

котка спи върху предметиСнимка: iStock

Котките използват феромони

Мъркащите животни също обичат да маркират териториите си с помощта на феромони. Тези химически маркери са начинът, по който котката обособява определени предмети и области като „безопасни“. Котките разпространяват феромони върху повърхности с помощта на челото, бузите и лапите си. Несъмнено редовно сте ставали свидетели на това поведение на вашата котка - блъскане с глава и търкане с бузи.

Отделянето на феромони върху предметите помага на котките да се чувстват сигурни и лягането върху неудобни такива може да е начин да се маркират тези предмети като техни.  

Котешката козина е голямо удобство

Едно нещо, което според нас трябва да се помни, е, че котките имат гъста козина, така че когато седят върху неща, те не усещат предмета толкова силно, колкото ако ние седнем върху него. Мяукащите животни могат просто да легнат и имат „вградена система за омекотяване“ и предметът за тях не е толкова ръбат и твърд, тъй като козината им осигурява мекота.

Котките искат нашите неща

котка спи върху предметиСнимка: iStock

Няма спор, че мъркащите животни определено обичат да лежат върху нещата, на които обръщаме внимание - например телефоните ни, лаптопите ни, дистанционното управление, книгата или документът, които четем. Така тя ни дава да разберем, че е там и е готова за милване или малко храна.

В крайна сметка това, което ние смятаме за неудобно, и това, което мислят нашите котки, може би са две съвсем различни неща. Мяукащите животни имат много козина и почти навсякъде, където седят или лежат, те чувстват мекота. Използването на тези зони като място за почивка или наблюдение е логично, особено ако те искат да маркират тези предмети със собствения си аромат. И колкото и да е лесно да забравим, нашите разглезени малки косматковци всъщност все още са доста диви и седенето на неудобно място може да е начин да се слеят с околната среда (дори ако това ги кара да изглеждат доста нелепо върху шарения килим в опит да се слеят с него).

Виж още