Защо котките не бива да ядат калинки?

котка и калинка Снимка: iStock

К отките ядат всякакви буболечки и насекоми, когато са на открито, включително калинки. Тъй като насекомите са част от котешката диета, може да се запитаме дали гальовните приятели могат да консумират без проблеми калинки?

Краткият отговор е не, калинките не са добри за консумация от котките. Повечето видове имат горчив вкус, който котките не харесват, докато други отделят токсично вещество, когато са в опасност.

Ако вашата котка се опита да изяде калинка, има вероятност да изпита стомашно-чревно дразнене. Въпреки това, калинките не са отровни и няма да застрашат живота на котката ви.

Dogsandcats.bg

Котките ядат ли калинки?

Мъркащите приятели обикновено ядат насекоми, особено дивите котки, които търсят храна. Буболечките съставляват около 1/3 от диетата на котката, така че те са основен източник на препитание и хранене за дивите котки.

котка и калинкаСнимка: iStock

Гладните котки ловуват живи насекоми, за да заситят глада си и да подобрят ловните си умения. Котките със силни хищнически инстинкти не могат да устоят на преследването на нещо малко, което се движи, включително калинки, които виждат да се мърдат в тревата.

Вкусът на калинката обаче е горчив и неприятен. Animal Direct обяснява, че много котки играят с плячката си преди, след или вместо да я убият.

Тъй като калинките нямат приятен вкус, по-вероятно е котките да ги ловуват само за забавление. Не е изключено котката ви да изяде някоя калинка, след което да не го направи никога повече, тъй като няма да хареса горчивия ѝ вкус.

Вредни ли са калинките за котките?

Ако се чудите „токсични ли са калинките за котките?“ отговорът зависи от вида на калинката. Калинките, които познаваме обикновено са безвредни, но други видове в други географски ширини са по-вредни за котките.

котка и калинкаСнимка: iStock

Невъзможно е да следите всичко, което вашата котка яде, особено когато е на открито. Въпреки това, ако видите, че котката ви проявява интерес към калинките, е хубаво да попречите на гальовния приятел да ги яде. Хубавото е, че едва ли котката ви ще хареса техния вкус, така че вероятно няма да повтори грешката си. И все пак тук ще използваме момента да напомним, че не бива да пропускате редовното обезпаразитяване на котката ви, тъй като това ще намали шанса тя да се зарази от бактерии, които насекомите пренасят.

Виж още