Избягват ли котките зрителния контакт с други котки

котка у дома Снимка: iStock

О чите на котката са големи и очарователни, но знаете ли, че са също толкова изразителни? Ако току-що сте осиновили котка, може да ви трябва време, за да разберете какво се опитва да каже вашият домашен любимец с очите си. Но опитните собственици знаят, че котките показват раздразнение, агресия, тъга и дори любов през очите си. Най-интересното е, че повечето котки изобщо не обичат директен зрителен контакт!

Какво „мислят“ котките за зрителния контакт?

От съществено значение е да разберем как котките осъществяват зрителен контакт, преди да разгледаме причините, поради които не може да избягват такъв с други котки. За котките, гледането директно в очите на човек или друга котка означава нещо съвсем различно и често това е заплаха.

котка у домаСнимка: iStock

Котките са териториални животни и рядко обичат да бъдат близо до непознат човек или котка. Така че не се чувстват комфортно при продължителен зрителен контакт и ще отклонят погледа си. Някои смели и темпераментни гальовни животни обаче не отклоняват погледа си, а започват да се взират повече в други котки.

Dogsandcats.bg

Котките изпращат настоятелни послания чрез зрителен контакт, за да покажат на другата котка кой е шефът. Котката, която първа отклони вниманието им, губи „състезанието“. Но ако взирането продължи дълго време, може да доведе до физическо насилие.

4 причини защо мъркащият спътник избягва зрителен контакт с други котки

Докато зрителният контакт води до агресия при котките, избягването му означава обратното. Това основно означава, че вашата котка иска мир.

  • Котките са самостоятелни домашни любимци

Някои гальовни животни не обичат да бъдат в светлината на прожекторите. Те искат да се притаят, да си играят с предмети от бита, да проявят ловния си инстинкт с играчките си, да се отпуснат, да наблюдават околната среда от безопасно място, а други обичат да прекарват време със своите собственици.

Поради тази причина те може да не харесват постоянните погледи от хора, котки и просто всяко друго живо същество. Всъщност някои котки предпочитат да не контактуват очи със стопаните си, независимо колко ги обичат.

  • Те избягват физически контакти

Котките са хищни животни, които лесно могат да бъдат провокирани. Тъй като не се разбират с всеки човек или домашен любимец, те могат да станат страхливи или напористи, когато се доближат до непознати.

Но ако вашата котка е дружелюбна, уверена и спокойна, тя ще се опита да избегне зрителен контакт с други котенца, за да покаже мир. Това означава, че вашият домашен любимец не иска никакво насилие и очаква същото в замяна.

котка у домаСнимка: iStock

  • Котката не иска да общува

Осъществяването на зрителен контакт е начинът на котката да общува с други котки. Ако хванете котката си да гледа други котки и да мига, те може да се опитват да кажат на други котки, че харесват вниманието им. Това поведение също показва, че котката е възприемчива към подхода на друга котка.

Ако обаче котката ви гледа настрани, тя може да не се интересува от общуването с друг домашен любимец.

  • Котката се чувства застрашена

Както обсъдихме, мяукащите приятели обикновено правят директен зрителен контакт с други котки, за да покажат агресия или да ги предупредят. Но ако откриете, че котката ви гледа настрани, с широко отворени очи, приклекнала, с вдигната козина, обърната настрани или се опитва да си тръгне, тя може да се почувства застрашена или уплашена от друго коте.

Трябва също така да видите дали вашата котка държи ушите си нагоре или ги сплесква към главата си. Всичко това са основни признаци, че котките се страхуват от нечие присъствие на територията им, което може да доведе до агресия. Ако случаят е такъв, уверете се, че сте в безопасност, тъй като мъркащите животни могат да пренасочат агресията си и към вас. Дръжте животните си отделно, докато можете да говорите с ветеринарен лекар и специалист по котешко поведение.

Осъществяват ли котките зрителен контакт с определени хора

Може би сте разбрали, че зрителният контакт с хората е различен от този на другите котки. Поради опитомяването си котките са свикнали с присъствието на хората. Повечето от тях също са се адаптирали много към човешкия начин на живот и поведение. Така че котките са свикнали със зрителния контакт към хората, но доколко те се чувстват комфортно с него - е друг въпрос.

Много котки са достатъчно дружелюбни, за да установят зрителен контакт със стопаните си. Докато някои показват обич, други го правят от любопитство, за да научат повече за любимия си човек. Ако котката ви зяпа може да се опитате да отвърнете на погледа ѝ с бавно мигане. Това за гальовните животни означава „Обичам те“.

котка у домаСнимка: iStock

Това разбира се не се отнася за всички котки. Много котки осъществяват зрителен контакт само с един човек, най-често с този, с когото са най-близки.

Котките не винаги директен зрителен контакт с други котки, защото го смятат за предизвикателство. Може също да означава, че вашият домашен любимец не иска да общува с тях или се чувства застрашен. Така че, ако имате две котки у дома, които рядко правят директен зрителен контакт, но играят заедно, гушкат се и се грижат една за друга, това показва, че те са най-добри приятели. Те се наслаждават на общуването си и не изпитват нужда да доминират.

Виж още