Защо котките обичат да играят под вратата?

котка до врата Снимка: iStock

П овечето собственици на котки вероятно са забелязали лапа да се мушка под затворената врата на банята или спалнята. Дали това е дейност за търсене на внимание ли е или се случва нещо друго? Нека да разгледаме заедно това това обичайно котешко поведение!

Разбиране на котешкото поведение

Котките са естествено игриви и любопитни същества. Те едновременно ни забавляват и ни дразнят с лудориите си, от притискане в кутии, които очевидно са твърде малки за тях, или събаряне на произволни предмети от рафтове и маси. Хващат ви за глезените, когато минавате, в опит да ви въвлекат в играта си.

котка до вратаСнимка: iStock

Редовната игра е важна за здравето и благосъстоянието на котето. Помага за поддържането на телата им в добро състояние и им помага да се успокоят, така че да са по-малко податливи на скука, разрушително поведение и прекомерно мяукане.

Dogsandcats.bg

Котките са вродено любознателни. Те трябва да знаят какво се случва в тяхната среда. Това се дължи на основните инстинкти за оцеляване.

В дивата природа котките са едновременно хищници и плячка, така че винаги трябва да са наясно със заобикалящата ги среда. Те използват наблюдението и разследването като инструменти за оцеляване. Тъй като са любопитни, котките винаги се учат. Истинското любопитство е свързано с постоянното наблюдаване на средата. И тази това наблюдаване може да включва подаване на лапите под вратата.

Не бива да забравяме, че гальовните животни са създания за изследване - от очи, които могат да виждат в тъмното, през уши, които могат да чуят тътена на гръмотевиците много преди преди вас, до носа, който има 40 пъти повече обонятелни рецептори от хората!

котка до вратаСнимка: iStock

Дори мустаците на котката им помагат да изследват заобикалящата ги среда. Те ги използват за откриване на вибрации и промени във въздушните течения и тъй като са приблизително толкова широки, колкото телата им, мустаците им помагат да се ориентират в малки пространства.

Привлекателността на играта под вратата

Има няколко често срещани сценария, при които котките пъхат лапите си под вратите. Първата е, че вратата е затворена и от другата страна има човек. Вашата котка може просто да иска да бъде с вас и да иска внимание.

Друга причина котките често да правят това е инстинктивната им нужда да ловуват. Котките са естествено привлечени от пукнатини и неща, които приличат на миши дупки или области, които плячката може да се скрие. Гальовните животни са естествено подтикнати да изследват тези области възможно най-добре – с лапите си.

Този ловен инстинкт може да включва мушкане на лапа под врата в опит котката да види какво може  да грабне от другата страна.

Често срещан метод за запознаване на нова котка с тази, която от отдавна живее в дома е да ги оставите да се видят и помиришат една друга под затворена врата. Това може да доведе до хранене на всяка котка от двете страни на вратата, така че те не само да се помиришат, но и да имат положително изживяване, докато са близо една до друга.

котка до вратаСнимка: iStock

Котките също са териториални. Когато донесете нова котка у дома от приюта, вашето коте ще се разхожда от стая в стая, разглеждайки всяко кътче и пролука, опознавайки земята и претендирайки за царството си. Затворената врата може да го разстрои, защото няма достъп до всяка част от пространството. По тази причина мъркащият приятел може да мяука на затворена врата.

Фактори на околната среда

Банята е основно място за играта на вашето коте под вратата. Това може да се дължи на факта, че котките са склонни да следват хората си в банята.

Ако обикновено позволявате на котката си да влиза в банята, когато се къпете или се приготвяте за деня си, тогава внезапно вратата е затворена и гальовният приятел е останал от другата страна, има вероятност котката ви да бръкне с лапа под вратата и да изрази негодувание, за да бъде пусната вътре.

Котките са създания на навика и знаят, че техните хора редовно ходят в банята. От това следва, че и те искат да влязат там. И ако сте подсилили дейността, като сте отделили внимание и галене, те бързо ще се научат как да получат това внимание от вас.

Друг аспект на банята е, че е пълна със забавни „играчки“. От завесата за душ до пухкавата постелка за баня, тоалетна хартия и като цяло има безкрайни възможности за игра и пакости.

котка до вратаСнимка: iStock

Освен това от банята се излъчват много интересни аромати. Котките имат мощно обоняние, приблизително 14 пъти по-добро от нашето. Те го използват за откриване на приближаващи хищници и за надушване на плячката им. Те използват ароматни жлези на лапите, лицето, задните части и опашката, за да отделят феромони. Банята е основно място за търкане на лицето и маркиране на територия с аромат.

Вратата на спалнята също може да бъде цел за подаване на лапи под вратата, особено ако обикновено оставяте котката си да спи с вас и внезапно вратата е затворена.

За много котки играта с лапи под вратата е естествено, игриво поведение. Ако това се превърне в проблем, е сравнително лесно да се създаде среда, подходяща за котки, която да задоволява вродените им ловни инстинкти и нуждата от изследване. Интерактивните играчки и дейности могат да им помогнат да пренасочат любопитството си и да изпуснат малко пара.

Виж още