Защо котките обичат да се гушкат?

котка се гушка Снимка: iStock

О бичаме котешките гушкания с лапички толкова, колкото и вие, затова решихме да разберем защо някои котки изглеждат по-гушкави от други и какви са ползите от гушкането с вашата котка. Така че, независимо дали държите косматото си коте в скута си или на лаптопа си, седнете удобно, отпуснете се и научете няколко неща за гушкането на котка!

Защо котките се гушкат?

Гальовните животни са се гушкали с любимите си хумани през цялата история. Но задавали ли сте си въпроса защо вашата котка обича да се гушка толкова много? Накратко, тези действия са топли, безопасни и поддържат емоционалното благополучие. И вашето коте го знае! Ето трите основни причини, поради които гушкането е едно от основните неща, които да дадете приоритет на вашата котка.

котка се гушкаСнимка: iStock

 • Котките търсят топлина

Вероятно сте забелязали, че вашата котка непрекъснато търси топли и слънчеви места за дрямка. Поддържането на нормална телесна температура изисква енергия и вашата котка трябва да търси ефективни начини да остане топла, докато мърка с часове. Последната слънчева светлина на земята или дори на клавиатурата на лаптопа ви може да е част от слънчевите места, които те търсят, но нищо не може да се сравни с гушкането с друга котка или стопанин.

Dogsandcats.bg
 • Те се притискат за безопасност и защита

Търсенето на топлина, безопасност и защита е котешко поведение, което води началото си от първите дни на котенца. Младите котенца спят заедно на в котилото, за да са топли и в безопасност. Повечето котки продължават да жадуват за това чувство и в зряла възраст.

 • Те се опитват да се обвържат с вас

В света на котките времето за гушкане е продуктивно време за свързване. Вашето коте се нуждае от вас за храна, топлина и подслон и понякога всичко, което искат, е да ви покажат колко много ви обичат и ценят. „Удрянето“ на главата във вас, гушкането и мъркането на вашата котка са знаци на обич и признателност.

Защо някои котки са по-гушкави от други?

Въпреки факта, че гушкането се счита за цялостна полезна дейност, която води началото си от момента в който котките са още бебета, много котки са по-плахи и/или диви и може да не се радват на много гушкания. Ранната социализация е една от основните причини, свързани с това защо някои котки са повече или по-малко гальовни и привързани от други. Генетиката може да играе роля, но все още има какво да научим за това доколко това допринася за личността на котката и нивото на обич.

 • Генетика

Котешката генетика е развиваща се област на изследване и остава неясно доколко тя играе роля в личностния профил на котката. Всички котки в крайна сметка са индивидуални, с различни характери и нужди, които трябва да се вземат предвид, когато става въпрос за това как да се грижим за тях.

А това е списък на десет породи, които обикновено се считат за най-гушкавите от всички:

котка се гушкаСнимка: iStock

 • Рагдол
 • Сиамска котка
 • Сфинкс
 • Рагамъфин
 • Шотландска клепоуха
 • Персийска котка
 • Тонкинска котка
 •  Бирманска котка
 •  Балийска котка
 •  Мейн Куун

Важно е да имате предвид, че котките са с различни индивидуалности и има много сложни фактори, които могат да повлияят на личността на котката, поради което породата на котката не гарантира непременно конкретен профил на личността.

Ранна социализация на котката

Въпреки че е възможно генетиката да играе роля в това дали една котка ще развие гальовна и мила личност, околната среда играе съществена роля в изразяването на този потенциал.

Най-ранните месеци се считат за най-критичният период в социалното развитие на котенцата. Всяко едно преживяване през този период ще изиграе своя роля във формирането на личността на котето. Например, котки, които се третират нежно и се стимулират с положителна мотивация, обикновено стават по-социални и уверени по-късно в живота. Тези котенца често са по-смели, изследват повече, узряват по-бързо и се справят по-добре със стреса, докато растат.

Котките, които не са добре социализирани или които са били изложени на травматични преживявания рано, са по-склонни да развият склонност към страх или други начини за справяне със стреса. Те са изложени на по-висок риск да бъдат срамежливи, предпазливи, плахи и/или дори агресивни като възрастни. Ранното социално развитие е важно за емоционалното и психическо благополучие на вашата котка и също така се счита за голям фактор, когато става въпрос за това колко гальовна ще бъде вашата възрастна котка.

котка се гушкаСнимка: iStock

Ползи от гушкането с котка

Сега знаем повече за това защо котката търси гушкане, но гушкането е нещо повече от топлина, безопасност и привързване. Гушкането всъщност е здравословно - както за вас, така и за вашата котка! При хората прегръдката се счита за ефективно средство срещу стрес, безпокойство, самота и депресия. Това е така, защото приветстваната, любяща прегръдка насърчава синтеза на окситоцин в мозъка.

Същото правило важи и за гушкането на котки. В проучване 139 котки са разделени на две групи. Първата група котки са били „нежни“, което означава, че са били галени и хора са им говорили по няколко пъти на ден в продължение на поне 10 минути, за общо 10 дни. Котките, които първоначално са били по-малко социални или дори агресивни, са били нежни с помощта на този инструмент.

Втората група е контролн. Котките в тази група са напълно лишени от вниманието, оказано на „нежната“ група, което е подобно на това, което много улични и/или котки от приюти изпитват ежедневно. Резултатите показват, че котките, които са получавали внимание редовно (включително първоначално антисоциалните котки), са по-малко склонни да имат неуравновесени настроения. Те също имат по-високи нива на имуноглобулин А, които са антитела, които образуват първата линия на защита срещу инфекции, за да предпазят здравето на котката.

котка се гушкаСнимка: iStock

За разлика от тях, контролните котки са имали значително увеличение на падането на козината (признак на стрес) и непропорционално развити респираторни заболявания. Това проучване показва, че взаимодействието с хората и практиките за „нежност“ са изключително важни за здравето и благосъстоянието на всички котки. Така че е добра идея да се уверите, че осигурявате на вашето коте ежедневно внимание, любов и нежни практики по начин, който работи най-добре за него.

Виж още