Защо котките показват дупетата си

котешки дупета Снимка: iStock

К отките са известни със своята мистерия и непостоянство в езика на тялото. Понякога те мяукат когато са щастливи, друг път не чак толкова. Когато ги галим започват да мъркат, но в следващия момент вече са ни захапали или са избягани.

Поредното странно поведение, типично за тези приятели е извръщането на дупе към хора, други котки или домашни любимци. Каква е причината за това любопитно действие?

Как де поздравяват котките

Хората използваме предимно зрението си, за да разберем какво се случва около нас. При котките основната комуникация се случва през миризми и език на тялото.

Позицията на ушите, главата, опашката и дупето често предават послание на другите котки или хора, стига да можем да ги разберем.

Dogsandcats.bg

Подушването на дупетата е нормална комуникация между котките и кучетата. На хората ни се е случвало безброй пъти да погалим нашата котка или дори улична такава, тя да се отърка в нас, след което да ни обърне гръб, с високо вирната опашка. Колкото и да се чудим дали не е някакво грубо поведение, както казахме - за котките това е съвсем естествена комуникация.

Когато две котки се срещнат, те не подават лапа, а започват да се душат, ако са достатъчно приятелки настроени и не започнат да си съскат взаимно. Те душат лицето и шията, като това за тях е поздрав. Бузите са едни от местата, които произвеждат феромони и те могат да означават приятелство, така че подушването в тази област може да помогне за успокояване на чувствата на агресия или страх от непознатата котка.

котешки дупетаСнимка: iStock

След като мъркащите приятели се почувстват една идея по-комфортно, могат да преминат към подушване на хълбоците. Това може да бъде нещо като учтиво ръкостискане при хората.

Поздрав с дупе

Последната стъпка е подушване на аналната област под повдигнатата опашка. Характерният аромат на котката се намира именно тук. Котенцата, които държат опашката надолу и не искат да бъдат подушени, могат да бъдат сравнени със срамежлив човек, който крие лицето си, например.

Вдигната опашка сигнализира, че котката се чувства спокойно и не изпитва страх. Комбинацията от повдигане на опашка с подушване на дупето е еквивалент на това човек да прегърне друг или да го целуне по бузата.

Вероятно на много собственици се е случвало, котката да ни посрещне сутрин като се качи върху нас на леглото ни и да се обърне с високо вдигната опашка и дупе към нас. Със сигурност не кипите от желание да я подушите, но приемете жеста като добър знак и признак на приятелство.

Вижте още:

Защо котките облизват собствените си дупета

6 начина, по които котката ви комуникира с вас

Виж още