Защо котките понякога извиват гръб и ходят настрани

котка ходи Снимка: iStock

И мате ли котка, която е майстор в ходенето настрани с извит гръб по онзи смешен начин? Сигурно сте забелязали, че мъркащите животни обикновено заемат тази поза, когато са много активни. Нека да научим повече за тази любопитна походка!

1. „Тренировка“ за лов

Гальовните приятели имат силни ловни инстинкти и такива за оцеляване и често прекарват времето си в практикуване на различни движения, които може да им се наложи да направят, когато са навън. Въпреки че повечето домашни котки разполагат с всичко, от което могат да се нуждаят, осигурено от техните любящи стопани, инстинктите са все още силни.

Котките и котенцата могат да прекарват известно време в упражняване на хвърляне, преследване, хващане и хапане, често като част от игра. Способността да усъвършенстват фино своите умения за оцеляване - както ловуване на плячка, така и избягване на потенциални хищници - е важна необходимост в поведението на котките. Тази походка може да е упражнение на вашата котка за лов.

2. Игра

котка ходиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котките използват играта по много начини: за упражняване на определено поведение и движения, за свързване с други домашни любимци или хора и просто за да изпуснат парата и да се забавляват!

Вашата котка може да се включи в специфичен език на котешкото тяло, за да покани друга котка - или вас - да играете с тях. Те могат да подскачат около вас, да се разхождат смешно настрани, игриво да се нахвърлят или дори да изберат не толкова изтънчения подход да ви донесат любимата си играчка!

3. Средство за защита

Поведението на котката е сложно и включва много видове комуникация, включително миризма, вокализация и език на тялото. Когато котките са изправени пред противникова котка, странно място или друга ситуация, която ги тревожи, те могат да използват различни пози на тялото, за да се подхотвят и защитят в случай на нужда. По-явен признак на агресия, като съскане или нахвърляне, се използва само в краен случай.

Котките са сравнително малки бозайници и трябва да внимават да не станат плячка на по-голямо животно. Котките често издуват козината и опашките си, докато променят позата си, за да увеличат видимия си размер и да изглеждат по-заплашителни.

4. Котката ви е в „луда“ фаза или т.нар. „cat zoomies“

ези забавни около пет-десет минути, в които котката ви се държи така, сякаш току-що е изстреляна от космическа ракета, препускайки из дома или градината ви с пълна скорост, са най-вече забавни, въпреки че могат да бъдат разрушителни, ако нещо се изпречи на пътя им!

Тези обиколки включват различни действия и пози на тялото на котката ви, така че ходенето на страни е често срещана позиция.

5. Търсене на внимание

котка ходиСнимка: iStock

Котките могат да бъдат любящи и привързани същества и често са силно привързани към стопаните си. Част от тази връзка обикновено включва те да искат вашето внимание през цялото време, особено ако сте заети да правите нещо. Ако фокусът ви не е само върху вашата котка (ужас!), те може да решат да привлекат вниманието ви.

Това може да включва мяукане, потупване по ръката с лапа или може би подскачаща крачка! Всяка котка е индивидуална и ще поиска вашето безпокойство по различни начини, но всички те просто търсят малко любов.

6. Здравни проблеми

Самото ходене настрани не е специфичен признак на заболяване, но някои медицински проблеми могат да доведат до липса на координация в движенията на вашата котка.

Различни неврологични разстройства могат да причинят некоординирани движения (атаксия), които могат да се проявят като ходене настрани или в кръг. Всички заболявания на мозъка или гръбначния стълб могат да се проявят със странни движения като ранен симптом.

Състояния, засягащи вестибуларния апарат, който контролира равновесието, често се появяват при котка, която е малко колеблива при ходене, понякога също с наклонена глава и лош апетит или повръщане.

Виж още