Защо котките понякога не заравят изпражненията си

котка ползва тоалетна Снимка: iStock

П рикриването на изпражненията е нормално поведение при гальовните животни, макар и не винаги да се случва. Дивите котки заравят екскрементите си, основно поради две причини, като и двете представляват форма на защита.

Първата е, за да замаскират следите си и да останат скрити за по-големи и опасни хищници, които биха могли да ги нападнат. Втората е - за да покажат, че не искат да предизвикат по-доминиращите котки. Тези екземпляри пък, рядко заравят изплажненията си, защото искат да покажат, че са забележими и общо взето, че те са тези, които „командват парада”.

Макар и у вас може би няма друга доминираща котка, нито хищник, заравянето на екскрементите е поведение, закодирано в техните гени.

Ако мяукащият ви съквартирант обикновено заравя след себе си урината си или изпражненията, но изведнъж спре да го прави може би нещо се е променило. Нека да разгледаме възможни причини, които обясняват това ново поведение.

Dogsandcats.bg

Затвърждаване на територия

котки се каратСнимка: iStock

Както споменахме, в дивата природа доминиращите котки, включително ягуари, леопарди, лъвове и тигри, които се състезават за територия, не заравят изпражненията си, изпращайки съобщение, че обособяват това място за тях.

Домашните мъркащи представители могат да решат да не заровят изпражненията си, за да покажат на другите домашни любимци (ако имате) или на вас, че те са тук и това е тяхното място. Дори и след като гальовният ви съквартирант е живял известно време при вас, след време може да загуби усещането, че това е негова територия.

Миризмата, идваща от изхвърления от храносмилателната система материал, показва присъствието на конкретна котка и тя иска да го заяви. Възможно е това да е случаят с вашия мъркащ приятел.

Естествени наклонности

Мяукащите животни, които решат да не покрият изпражненията си може просто да правят това, което им идва естествено. Въпреки че заравянето им обикновено е поведение, което е научено от майката, някои котки всъщност никога не се научават да го правят.

При малките котета тези действия се обясняват като вид форма на маркиране, че това е тяхната територия.

Проблеми с тоалетната

човек чисти котешка тоалетнаСнимка: iStock

Що се отнася до проблемите с тоалетната, причините могат да са многобройни, мистични и вероятно никога няма да ги разшифровате. Ако изведнъж мяукащият ви приятел спре да заравя отпадъците си, е възможно да не харесва тоалетната си. Може да е твърде малка, да мирише, да не е добре почистена, да не харесва местоположението и какво ли още не.

Наблюдавайте домашния си любимец и пробвайте различни неща - преместете тоалетната, почиствайте я по-старателно или пък опитайте с нова.

Не се изненадвайте, ако нещо изведнъж кликне в мозъка на темпераментния ви домашен любимец. Котките често правят неща, които остават загадка за нас. Съществуват множество теории и изследвания, които наблюдават тяхното поведение, но не винаги това се отнася за вашия мъркащ приятел. Именно това ги прави толкова привлекателни спътници!

Вижте още:

Котката ми уринира извън тоалетната

Четири неща, които стресират домашната ви котка

Виж още