Защо котките понякога се държат като кучета

котка и куче Снимка: iStock

А ко вашият котешки спътник се държи повече като куче, отколкото като котка, може да сте малко озадачени! Независимо дали вашата котка обича да ви носи играчки, обича да се разхожда на каишка или е перфектно обучена в известен репертоар от трикове, ние имаме отговорите за вас.

1. Котката ви живее или е живяла с куче

Ако вашата котка живее или е живяла с кучета, може да забележите, че тя възприема някои от кучешките навици. Например, може да забележите, че мяукащият спътник се присъединява към кучето, за да ви поздравят заедно в хор от лай и мяукане, когато се приберете след работа. Или котката ви се включваа във вълнението, което кучето изпитва  преди разходка. Може дори да тича за топка или друга играчка, защото вижда, че кучето да го прави и иска да участва!

котка и кучеСнимка: iStock

2. Котката е обучена

Мъркащите приятели учат бързо, особено ако има награда като вкусно лакомство, галене, похвала или част от вашето внимание. Ако предоставите на котката си положителни стимули, когато донесе играчка, дойде при повикване или научи нов трик, тя ще се научи да го прави по-често.

Dogsandcats.bg

Това желание за учене също означава, че ако искате да научите котката си да ходи на каишка има голям шанс тя да се научи да го прави точно както куче, но трябва да проявите търпение и постоянство.

3. Вашата котка иска внимание

Въпреки че котките могат да бъдат независими, те обикновено са много общителни с познати хора и се радват на взаимодействие и внимание. Така че, ако научат, че правенето на определено действие привлича малко положително внимание и любов от ваша страна, те ще продължат да го правят. Следователно не е изненада, че някои котки редовно играят на донасяне на играчка, правят трикове или имат други кучешки поведения.

котка и кучеСнимка: iStock

4. Това е характеристика на тяхната порода

Някои породи котки приличат повече на кучета от други. Ако имате котка Рагдол, Абисинска, Турска ангорска, Мейн Куун, Манкс, Сибирска котка и други - може да сте сигурни, че имате мъркащи приятели, които имат определени кучешки поведения, тъй като самите породи са такива.

5. Кучешкото поведение понякога е нормално за котките

Колкото и странно да звучи, някои гальовни приятели са склонни да проявяват кучешки поведения и това е съвсем в реда на нещата. Има някои изненадващи прилики между тези два вида. Също както кучетата, котките се поздравяват взаимно когато душат дупетата си. Други мъркащи приятели пък винаги приведстват собствениците си на вратата, досущ като кучетата.

Ако котката ви понякога се държи като куче, това не е непременно проблем. Може да е нещо, което е научила, поведение, което сте насърчавали, или може да е нормално за вашия мъркащ приятел. Въпреки това, ако поведението на вашата котка се е променило или, ако е налице друг симптом, като променен апетит, жажда или навици за ходене по тоалетна, може да има медицински проблем, който трябва да се провери с ветеринар.

котка и кучеСнимка: iStock

Най-честите причини за промени в котешкото поведение са стресът и безпокойството, които могат да бъдат предизвикани от нова рутина като втори домашен любимец, бебе, ремонт, преместване, гости у дома или друго. Ако забележите промяна в поведението на вашата котка, важно е да говорите с вашия ветеринарен лекар, за да проверите дали всичко е наред с мяукащия ви спътник. От друга страна, ако поведението на котката ви просто прилича на куче - няма нищо лошо в това, това е просто характера на вашия гальовен приятел.

Виж още