Защо котките проявяват интерес към ушната кал

почистване на уши на котка Снимка: iStock

К отките също имат силно обоняние, което им позволява да откриват всякакви неща с техните сладки малки нослета! Въпреки това може да е малко обезпокоително, когато тези сладки носове водят котенцата до неща, които ние, хората, не бихме и си помисляи да подушваме - например мръсните клечки ни за уши, след като вече сме почистили ушите си.

Котките са любопитни и душат всичко, което им се изпречи на пътя

Най-простото обяснение и това, което има малко наука зад себе си, е, че ушната кал мирише добре на котенцата. Ако се замислите, ушната кал всъщност няма неприятна миризма и се състои само от мъртви кожни клетки и мастни киселини. Тъй като котките са привлечени и оцеляват от животински протеини, тази комбинация – независимо дали става дума за вашите уши, ушите на вашето куче или ушите на друга котка – е просто източник на протеин за тях.

почистване на уши на коткаСнимка: iStock

Тъй като котенцата имат само около 500 вкусови рецептора, докато хората имат между 2000 и 5000, те не вкусват нещата по същия начин, както ние. Например, котките нямат вкус за сладко. Така че, ако имате коте, което проявява интерес към глазурата на тортата ви, по-вероятно е мазнините, които я привличат, отколкото сладкия вкус на захарта.

Dogsandcats.bg

За да компенсират липсата на вкусови рецептори, котките са развили остро обоняние, което да ги насочва към храната. Макар гальовните животни да имат по-малко рецептори за обоняние от кучетата, те всъщност може да са по-добри в различаването на различни миризми. Въпреки че някои може да видят това като доказателство, че котките наистина са по-проницателни от кучетата, когато става въпрос за това, което ядат, това всъщност просто показва, че котките използват повече носа си, отколкото езика си за вкус.

Така че неща, които съдържат миризми на мазнини и протеини, ще бъдат вкусни за котките - независимо дали става дума за консерва с котешка храна или, в случая на тази дискусия, вашите покрити с ушна кал клечки за уши.

Свързващо поведение

почистване на уши на коткаСнимка: iStock

Ако някога сте гледали котки да се грижат взаимно, вероятно сте забелязали, че те също се мият и ушите си взаимно. Това се дължи не само на вкусната ушна кал, но и миенето изгражда по-силни връзки между котките и техните близки, включително вас.

Ако котката ви възнамерява да се опита да почисти ушите ви, тя вероятно не ви изпраща сигнал, че ушите ви са мръсни, а само че иска да се погрижи за вас. Въпреки че може или не може да намерите това сладко, обикновено не е добра идея да оставяте котката си да го прави. Котешката слюнка съдържа бактерии, които не бихте искали да попаднат в ожулвания или разкъсвания в тъканта ви, да не говорим, че много котки имат доста вонящ дъх.

Котките имат ли ушна кал?

почистване на уши на коткаСнимка: iStock

Котките наистина имат ушна кал, но ушите им до голяма степен се самопочистват, което е удобно, тъй като не трябва да почиствате ушите на вашето коте, освен ако не забележите странна миризма или нуждата да го направите. В някои случаи това може да е просто много мръсотия, но други неща могат да бъдат по-сериозни, като инфекция, причинена от акари.

Котките са любопитни същества и имат интересни вкусове. Не е за изненада, че проявяват интерес към любопитни части от нашето тяло, както и към неща, които изхвърляме.

Виж още