Защо котките ритат със задни лапи като зайчета

котка играе Снимка: iStock

Т ова е поведение, което може да се види по време на игра, но и при агресивна среща с друг домашен любимец или дори с крака на стопанина, който е решил в неподходящ момент да досажда на котката си. В резултат на това - гальовният приятел се преобръща по гръб или настрани и рита със задните си крака, което става известно като „ритане като зайче“. От къде идва това и защо гальовните животни ритат по този начин, ще научим сега!

Игра с ритници като на зайче

Може да си играете с котката си, когато тя се преобръща, хваща ръката или китката ви с предните си лапи и след това забива задните си крака надолу по ръката ви. Това се наблюдава по-често, когато родителите на котки използват ръцете си, за да играят с котките си. Някой ваш пантоф или крак също може да бъде удобен за тази „хватка“.

Защо мяукащите приятели ритат по този начин - не можем да кажем. Възможно е котката да рита така просто защото е твърде ентусиазирана. Мъркащите животни така се увличат в играта, че може да започнат да правят по-интензивни ритници със задните крака. Котката може също да рита със задните си крака, когато играе с голяма играчка или плюшено животно.

Въпреки че котката ви може да не ви одраска сериозно, ако рита със задните си крака, не е добра практика да използвате ръцете си като играчки и да й давате възможност да ви наранява. Все пак, някои котки могат да ритат доста силно, а ноктите на задните им крака, макар и не толкова остри като на предните - да ви наранят. Също така не е препоръчително да оставяте гальовния спътник да играе и хапе ръцете ви, защото ще свикне, че те са играчки, а това означава доста болка за вас.

Dogsandcats.bg

Защитнен ритник

котка играеСнимка: iStock

По-сериозният (и не забавен) удар като зайче може да се покаже, както бе споменато по-горе, когато използвате ръцете си като играчки, но може да се случи и когато котката не иска взаимодействие с вас. Типичната настройка може да бъде, че започнете да я галите и тя се претъркулва по гръб, хваща добре ръката ви с предните си лапи и след това рита китката ви със задните си крака. В много случаи гальовният приятел ще е дал други предупреждения, че не иска да бъде гален, като ви е захапала леко, изръмжала е, прибрала е ушите назад или е махала с опашка по пода. Всичко това са знаци, че не е добра идея да галите домашния си любимец, така че ако сте го направили въпреки тези жестове - вие носите отговорността.

Галене по корема

Котката може да започне да рита като зайче със задните крака, ако се опитате да я погалите по корема. Представете си как мяукащият приятел се е излегнал по гръб и да се наслаждава на дрямка на слънчево място на килима. Може да е трудно за родител на котка да устои, когато види този мек, космат корем целият открит. В по-голямата си част много котки не обичат да докосват стомасите им и това ще предизвика незабавна защитна реакция, при която те ще хванат ръката ви и след това ще ритнат със задните крака.

Ритникът на заека, когато се използва в битка, е защитно поведение. както в горния пример споменахме - опознайте езика на тялото на вашата котка и не ѝ досаждайте, когато тя очевидно показва признаци, че не иска близост. Някои котки нямат проблеми да мачкаме коремите им, но за други това е силно неприятно и могат много бързо да ви ухапат или надраскат.

Ако ви е неприятно мъркащият приятел да ви рита така (и ви разбираме - понякога наистина не е, макар и да изглежда сладко) - пренасочете поведението към играчка. Купете по-голяма такава или дайте на котката си някой стар пантоф, който не ползвате и със сигурност тя ще се радва да си играе. Ако я поощрявате с лакомства - тя може да се научи, че не бива да ползва вашите ръце, а да рита играчките си, тъй като след това ще получи вкусно лакомство.

Виж още