Защо котките се ближат взаимно

две котки Снимка: iStock

В сички сме виждали с котки, които живеят заедно да се грижат една за друга, и има много причини за това. Често това са същите причини, поради които те се гушкат със своите хора. Въпреки това отношенията между котките са много по-различни от отношенията между котките и хората.

Повечето гальовни животни се грижат едни за други в знак на приятелство, макар че приятелството не се разглежда от котките по същия начин, по който за нас, хората. Котките често се привързват към хората, защото ние им предоставяме очевидни ползи (все пак ги храним). И все пак макар и приятелството между котките да не е съвсем като човешкото, няма спор, че две гальовни животни, които живеят в хармония и се разбират могат да оцелеят заедно много по-лесно отколкото самостоятелно.

В тази статия ще разгледаме някои от причините, поради които котките се грижат една за друга.

1. Свързване

две коткиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Гальовните животни се разпознават едни други най-вече чрез миризмата. Затова приятелски настроените котки смесват миризмите си като начин да изразят приятелството си.

Когато котките създават приятелства, миризмата е важна. Ето защо взаимното обгрижване може да се окаже изненадващо важна част от отношенията на една котка с друга. Котките имат ароматни жлези по лицата и страните си. Следователно, ако вашата котка се търка в друга, тя може да предава миризмата си по същия начин, както при близането на козината.

2. Комуникация

Когато две котки се грижат една друга, това е начин на комуникацият. Това показва, че тези две животинчета са близки и имат приятелски взаимоотношения.

Много взаимодействия при хората изпълняват същата функция. Например, когато група хора разговарят, това сигнализира, че са приятели, но също така сигнализира, че не са толкова близки с всички останали в стаята.

3. Почистване на козината

Котките майки се грижат за бебетата си още от момента на раждането им. Това има практическа цел - поддържане на бебетата чисти и подпомагане на правилното функциониране на храносмилателната им система. Котките майки бавно спират да ближат котенцата си, когато пораснат след няколко седмици и могат да се грижат сами.

Възможно е обаче да има практическа полза от това възрастните котки също да се грижат една за друга. Има някои места, които котките трудно достигат, дори с изключителната си гъвкавост.

4. Усещането е приятно

Грижата за козината вероятно освобождава допамин в мозъка на котката. От научна гледна точка това вероятно означава, че грумингът ги кара да се чувстват добре. Много котки се грижат за козината си прекомерно като начин за борба със стреса и тревожността. С течение на времето това всъщност води до много проблеми, а много котки дори развиват зависимост към прекомерното близане на козината. Това състояние често се лекува трудно, но може да доведе до появата на рани у котките.

Поради всички тези причини можем да очакваме, че котките наистина обичат да се грижат взаимно за козината си.

две коткиСнимка: iStock

Трябва ли котките, които живеят заедно задължително да се грижат една за друга?

Не е необходимо котките да се грижат една за друга, за да бъдат приятелски настроени. Мяукащите животни могат да покажат приятелството си по други начини. Тъй като котките са до голяма степен самотници, самото допускане на друга котка в пространството им показва известно ниво на приятелство. Котките могат също така да смесват миризми, като се търкат в предмети, които другата котка е направила, както и като се търкат директно срещу котката.

Разбира се, котките, които живеят в една и съща къща, неизбежно ще миришат по един и същи начин, особено ако и двете се гушкат с едни и същи хора. Не е необходимо те задължително да ближат едни други козината си.

Някои котки просто са по-чувствителни от други. Съвсем нормално е котките никога да не се ближат взаимно, докато други могат да го правят постоянно. Всичко зависи от тяхната индивидуалност и предпочитания. Няма причина да се притеснявате - независимо дали вашите котки се ближат или не.

Защо котките се грижат една за друга и след това се бият?

Взаимоотношенията между котките са сложни - много подобни на човешките. Точно както хората, котките имат моменти на спокойствие, а след това се карат.

Докато котките ви не се бият твърде агресивно или постоянно, това не е повод за притеснение. Мяукащите животни се бият, когато се договарят кой какво да прави. Понякога те могат да преминат през периоди, когато изглежда, че се бият повече.

Важното съображение е качеството на живот на всяка котка. Докато и животинчета могат да се наслаждават на дома и да имат достъп до всичко необходимо, не е нужно да се притеснявате твърде много за случайното сбиване - това е просто част от начина, по който котките общуват.

Вижте още:

Котките разпознават ли други котки

Как да запозная котката ми с ново коте

Виж още