Защо котките се търкат в краката ни, когато ги храним

домашна котка Снимка: iStock

К отките се смятат за мистериозни и трудни за разбиране поради редица уникални и необичайни поведения. Опитните стопани обаче разбират езика на котешкото тяло и гласовите знаци, особено по отношение на котка, която изразява глад.

Котката знае, че търкането на главата или тялото си в краката рядко ще бъде игнорирано от собственика. След като мяукащият привлече вашето внимание, той ще ви „уведоми“, че иска да бъде нахранен. Котките също се търкат в хората, след като приключат с хапването, като акт на благодарност или израз на обич. Една котка също може да ви маркира като своя собственост.

домашна коткаСнимка: iStock

Котките не се срамуват да искат храна и това се случва със силно мяукане. Дори ако котката е тиха, тя ще мяука за храна. Според Journal of Veterinary Science котките имат най-малко 21 форми на мяукане. Тези вербални знаци се използват за манипулиране на собствениците.

Dogsandcats.bg

Как котките ви уведомяват, че са гладни?

Гладната котка обикновено издава все по-високо, настоятелно мяукане. Това непрекъснато ще се увеличава в силата на звука, колкото по-дълго обаждането остава незабелязано.

Ако словесните знаци бъдат пренебрегнати при гладна котка, ще последва физическо взаимодействие, което най-често се изразява в триене във вас, за да поиска храна.

Защо котките се търкат във вас, когато са гладни?

домашна коткаСнимка: iStock

Котка, която се търка в човек, е най-старият трик на мяукащите животни, когато става въпрос за привличане на внимание. Точно както собствениците научават странностите и слабостите на котките, нашите котки се учат как да манипулират хората. Котката ще разбере, че търкането обикновено води до галене, храна или нещо друго, което е приятно.

Когато котката ви се търка във вас, проверете часа. Може да сте пропуснали планирано време за хранене. Котките обичат рутината и ще забележат, ако закъснявате с храната.

Гальовният ви спътник може да се търка във вас, ако иска да си играе или, ако иска да бъде гален.

домашна коткаСнимка: iStock

Котката, която се търка в собственика, не винаги означава глад. Възможно е мяукащият ви домашен любимец просто да демонстрира обич или да маркира собственика си като свой. Все пак проверете часовника си, когато котката ви се търка във вас, тъй като може да сте пропуснали хранене. В съчетание с други поведения, това действие често предполага, че изоставате от планираното време за хранене.

Виж още