Защо котките си хапят вратовете?

две котки се бият Снимка: iStock

В иждали ли сте комуникацията между две котки? Понякога могат да се гушкат и да спят сладко, друг път се гонят, а понякога се хапят за вратовете.

Ухапването на врата е често срещано поведение, което може да се прояви по няколко причини. Може да е тревожно за гледане, но това действие всъщност има и положителни прояви. В края на краищата не всяко ухапване по врата води до нараняване и е съществена част от котешката комуникация. Ето петте основни причини, поради които котките си хапят вратовете:

Когато ухапването по врата стане по-агресивно и причинява вреда, това може да е признак на скрит медицински или поведенчески проблем.

1. Поведение при чифтосване

Когато котките се чифтосват, мъжките представители често изглеждат доминиращи над женските. Мъжката котка се качва на женската и я захапва за врата, за да я задържи неподвижна. Като цяло това няма да навреди на женската и защитава мъжкия, когато е най-уязвим. Ухапването по врата има възспиращ ефект върху женската (точно както майките вдигат или държат котенцата си в устата си) и не ѝ позволява да се обърне и да го атакува.

Dogsandcats.bg

две котки се биятСнимка: iStock

Всъщност носенето на малки е друг случай, при който ухапването на врата на котка не цели да причини вреда. Котките умеят внимателно да вдигат малките си котенца за врата си, може би за да ги преместят далеч от опасността или да ги преместят в нова бърлога или легло.

2. Игра и учене

Котенцата обичат да се бият със семейството, други котки и играчки. Играта е фантастична възможност за младите котки да имитират и изпробват различно поведение, като същевременно им позволява да тестват границите и да общуват с връстниците си и човешкото семейство.

Котетата получават възможността да усъвършенстват своите бойни и ловни умения и да се забавляват много в процеса. Когато котките хапят вратовете си, те вероятно също се нахвърлят и се преобръщат, което е вълнуващо за тях.

две котки се биятСнимка: iStock

3. Борба и доминиране

Да предположим, че територията на вашата котка се припокрива с тази на друга котка. Една котка вероятно ще приеме това. Също така е обичайно котките да изразяват господство над ресурсите. Това включва пространство, храна, тоалетни, играчки и човешки контакт.

Когато мъжките котки хапят вратовете си, това е израз на тяхното господство едни над други. Това е често срещано, когато котките се бият извън дома. Но също и в домакинства с много котки, проявите на доминиране и хапането на врата са начини котките да определят и поддържат своята йерархия.

4. Ловен инстинкт

Може да станете свидетели как вашата котка демонстрира цял набор от ловни умения, от тихо дебнене до нахвърляне и нападение на плячката, което в дома ви вероятно са играчки, глезените ви или нещо друго, което се движи. Както при техните диви предци, котките са програмирани да обездвижват плячката си възможно най-бързо. Ухапването на врата на плячката е много ефективно.

5. Повишена агресия поради медицински проблем

две котки се биятСнимка: iStock

Ако котката ви винаги е била спокойна, но изведнъж проявява по-агресивно поведение, тя може да се опитва да ви каже нещо. Ако хапенето на вратовете на други котки е напълно нехарактерно за вашата котка, опитайте се да определите дали котката ви е подложена на прекомерен стрес.

Промените около къщата, в семейството или в квартала може да са основният проблем. Ако не може да се установи външна причина, помислете дали котката ви не се чувства добре или изпитва болка. Промените в поведението и повишената агресия при мяукащите приятели могат да бъдат резултат от много медицински състояния.

Например, някои медицински състояния причиняват хронична болка (като артрит) или промени в поведението в резултат на хормонален дисбаланс (като хипертиреоидизъм) или неврологично заболяване (състояния, засягащи мозъка). Често тези заболявания идват и с други симптоми, така че наблюдавайте котката си внимателно за други нетипични поведения. Ако смятате, че промяната в поведението на вашата котка може да се дължи на заболяване, пътуването до вашия ветеринарен лекар е от съществено значение.

В крайна сметка хапането на врата не е поведение, което трябва да бъде напълно премахнато. Важно е обаче да опознаете езика на тялото на вашата котка и да се намесите, преди нещата да излязат извън контрол. Даването на достатъчно пространство на котките в семейства с много котки също е важно.

Виж още