Защо котките следват непознати?

котка навън с непознати Снимка: iStock

М яукащите животни са мистериозни същества и понякога поведението им е трудно за разбиране. Понякога не можем да разберем защо гальовните приятели решават да последват някой непознат и особено тези, които живеят на улицата.

Ето седем от най-честите причини, поради които котките следват хората.

1. Котката иска внимание

котка навън с непознатиСнимка: iStock

Една от най-честите причини котките да следват непознати е, че са приятелски настроени и искат внимание. Гальовните животни, които искат внимание, често са общителни и дружелюбни, приближават се към вас, за да помолят за погалване и гушкане. Тези котки обикновено имат добро усещане за това кои хора са безопасни да бъдат наоколо и има вероятност да ги наранят. Ако странна котка се отърка в краката ви и поиска да я погалите, вероятно сте преминали теста.

Dogsandcats.bg

2. Котката е в беда

Мъркащите животни също се приближават до хората, ако са в беда. Много бездомни котки имат добро мнение за хората и ще потърсят помощ, ако са болни или наранени. Котките майки може също да се опитат да примамят вниманието на човек при своите котенца, за да им помогнат. Ако видите котка наранена или, която има симптоми на заболяване, тя може да моли за помощ и да търси някой, който да лекува нараняванията й.

3. Глад или жажда

котка навън с непознатиСнимка: iStock

Котките също могат да просят за храна. Котка, която няма редовен източник на храна (или такава, която току-що е подложена на диета от собственика си), може да се приближи до непознати, за да моли за храна, особено помирише да нещо вкусно от вас. Ако мяукат, душят джобовете или чантата ви и ви гледат с най-умолителните си очи, може да искат храна или вода. В горещите дни дехидратацията е сериозен проблем за котките навън и много от тях нямат достъп до прясна вода, така че търсенето на вода може да бъде особено сериозно.

4. Вие предизвиквате любопитство

Много котки ще следват непознати хора, защото искат да ги видят по-добре. Трудно е да се разбере какво харесва котката, но резултатът е доста лесен за откриване. Ако котка ви следва, за да задоволи любопитството, тя вероятно ще стои на разстояние и няма да ви доближи. След като любопитството ѝ бъде задоволено, тя ще спре да ви следва и ще се върне на позната територия.

5. Котката иска нов дом

Много гальовни животни с достъп на открито редовно ще се осмеляват да се отдалечат на няколко улици от дома без проблем. Но ако котка ви последва до дома ви и продължава да моли за внимание, тя може да търси нов дом. За разлика от дивите котки, повечето бездомни котки са имали собственици в миналото и се доверяват на хората да им помогнат. Ако храните котка и тя се връща редовно, може да сте осиновили бездомна котка, без да го осъзнавате.

6. Необичайни миризми

котка навън с непознатиСнимка: iStock

Мъркащите приятели имат силно обоняние и понякога миризмата на минаващ човек привлича вниманието им. Може да им миришете на храна или ако сте собственик на домашен любимец, може да се заинтригуват от миризмата на други животни по тялото и дрехите ви. Котка, която е заинтригувана от миризмата ви, вероятно ще бъде предпазлива и ще избягва вниманието ви колкото е възможно повече, но ще се приближи до вас по-близо, отколкото ако просто сте събудили любопитството ѝ.

7. Вие сте на тяхна територия

Последната причина, поради която непозната котка може да ви последва, е защото сте на нейната територия. Въпреки че котките могат да споделят пространство с други котки и животни, те обикновено са териториални към непознати, а понякога това се простира и до хората.

Котките маркират с урина, драскат и се търкат в предмети на територията си, за да демонстрират на другите котки за присъствието си в даден район. Котка, която ви придружава на разстояние и след това ви чака да си тръгнете, може да наблюдава, за да се увери, че сте се преместили от нейната територия.

Какво да правите, когато котка ви последва

котка навън с непознатиСнимка: iStock

Разбира се, не сте длъжни да предприемате никакви действия, когато котка ви следва, но може да се чудите кой е най-добрият начин да се справите със ситуацията. Първо, не приемайте, че котката е бездомна, дори и да няма нашийник. Много гальовни животни, които имат достъп до навън, се разхождат по-надалеч, отколкото собствениците осъзнават, и много собственици на домашни любимци не слагат нашийници на котките си. Въпреки това, котка, която изглежда мръсна или изтощена - или котка навън в лошо време - е по-вероятно да бъде бездомна.

През повечето време най-добрият начин на действие е да наблюдавате и да определите какво иска котката. Ако котката стои на разстояние и не се доближава до вас, най-добре е да я игнорирате. Ако изглежда, че моли за нещо, може да успеете да определите дали има нужда от помощ или просто се държи приятелски.

След като разберете защо котка ви следва, можете да изберете най-доброто действие. В повечето случаи котка след вас не е повод за тревога.

котка навън с непознатиСнимка: iStock

Както можете да видите, след като погледнете нещата от гледна точка на котката, това изобщо не е толкова мистериозно. Някои хора са по-големи „котешки магнити“ от други. Ако чувствате, че котките винаги са привлечени от вас, бъдете поласкани! Това означава, че вероятно се чувстват в безопасност около вас и са сигурни, че няма да ги нараните.

Виж още