Защо котките спят с отворени очи?

котка спи Снимка: iStock

К отките правят много странни неща, но едно от най-страшните им поведения е, когато спят с отворени очи. Това не само е обезпокоително, но някои собственици се притесняват, че това е знак, че нещо не е наред.

Котките инстинктивно могат да спят с частично отворени очи, за да могат да реагират бързо на опасност. В други ситуации спането с леко отворени очи от вашия мъркащ приятел може да е знак за проблем като нараняване или дискомфорт с очите. В такава ситуация ще е необходимо да посетите ветеринарния си лекар.

Защо котките спят с отворени очи?

Вашата котка има вкоренени инстинкти за бягство от опасност и това започва с внимателното наблюдение на околната среда. Това дава на котките достатъчно време да реагират и да се предпазят от нараняване.

Котките държат очите си отворени, когато почиват поради следните причини:

Dogsandcats.bg

котка спиСнимка: iStock

  • Лек сън

Ако забележите, че котката ви държи едното или и двете си очи отворени, когато си почива, вероятно не е в най-дълбоката фаза на сън. В резултат на това може лесно да се събуди с минимален звук или най-лекото докосване.

Тези кратки дремки позволяват на котките да пестят енергията си, когато ловуват през нощта.

  • Шумна среда

Домашните котки е по-малко вероятно да се тревожат за опасностите в околната среда, но те все още ще държат очите си отворени, когато е шумно у дома и много се случва около тях.

Когато къщата е пълна с хора, котките ще се скрият да спят, като държат поне едно око отворено. Това им позволява да следят за опасности, от които може да се наложи да избягат.

  • Наранени очи

Котките влизат в битки през цялото време, особено ако излизат през нощта. Ако срещнат териториална котка по време на пътуването си, лесно могат да се окажат с надраскано око или клепач. Следователно затварянето на очите може да бъде болезнено. Разбира се у дома мяукащият приятел също може да се нарани, ако играта излезе извън контрол.

  • Чужди тела

Чужди тела в окото, като стъкло или тръни, могат да попречат на котката да спи със затворени очи. Ако чуждото тяло не се отстрани бързо, това може да доведе до инфекция.

  • Котката е в очакване на храна

котка спиСнимка: iStock

Ако гальовният ви приятел знае, че скоро му предстои вкусно хапване - със сигурност ще си подребва с леко отворени очи, за да следи дали храната скоро ще се сервира.

По същия начин алчните или опортюнистични котки държат очите си отворени, за да реагират веднага щом стопанинът им отиде в кухнята или зоната, където се съхранява храната. Тук те ще последват в опит да получат лакомства или допълнителна храна.

Любопитно - знаете ли, че котките имат трети клепач?

Когато котките спят с отворени очи, те разкриват третия си клепач. Първите два клепача се намират в горната и долната част на окото, срещайки се в средата всеки път, когато котката затвори очи.

Третият клепач, наричан още мембрана, се намира във вътрешните ъгли на окото. Третият клепач действа като „почистващо средство“ всеки път, когато котката мигне, за да почисти прах, полени, мръсотия и други чужди тела.

Третият клепач става по-забележим по време на фазите на почивка на котката, за да защити роговицата и да овлажни окото.

Въпреки че е нормално да видите третия клепач на котка, когато спи, това може да е признак на заболяване, когато се вижда, когато котката е будна и нащрек. Затова се уверете, че всичко с очите на вашия мъркащ приятел е наред и не виждате твърде често третия му клепач.

Виж още