Защо котките толкова обичат да си играят със сламки

котка играе със сламка Снимка: iStock

П овечето собственици на котки могат да потвърдят, че котките правят странни неща. Независимо дали котката ви спи в мивката или намира начин да се забие в щорите на прозореца, рядко има скучен момент с нея наоколо.

Друга често срещана котешка странност е способността да се вманиачават в определени предмети. Много собственици на гальовни животни са забелязали, че техните котешки приятели са заинтригувани от пластмасовите сламки. Ако сте любопитни да разберете защо вашата котка може да е развила такъв странен интерес, тази статия ще разгледа шест интересни причини, поради които сламките могат да привлекат вашата котка. По същия начин ще разгледаме как можете да защитите котката си от пластмаса в бъдеще.

1. Сламките са забавни

котка играе със сламкаСнимка: iStock

Вашата котка може да е толкова обсебена от сламките просто защото са забавни. Гальовните животни са любопитни и често с негова помощ откриват нови и нови забавления във вашия дом.

Dogsandcats.bg

Ако вашата котка търси начини да се забавлява, има вероятност тя да се чувства недостатъчно стимулирана в своята среда. Някои признаци, че тя може да страда от скука, включват прекомерна грижа за козината, преяждане или битка с други домашни любимци (ако имате).

2. Материалът е интересен

Друга причина, поради която котката ви може да е нетърпелива да си играе със сламки, е, че тя намира материала за интригуващ. Сламките са гладки, но набръчкани, където се сгъват, което ги прави привлекателни за дъвчене от котките.

Сламките също могат да издават забавни звуци, ако котката ви ги влачи, гризе и гони наоколо. Тъй като сламките могат да предложат на вашата котка много уникални сетивни преживявания, котката ви може да е обсебена от тях.

3. Сламките напомнят на вашата котка за плячка

котка играе със сламкаСнимка: iStock

Самките са леки и се мърдат при всеки порив на вятъра, а това само прави нещата по-интересни за котката ви. Ако вашата котка е вижда сламката в чашата ви как се помръдва от вятъра, необичайното движение на сламката може да изглежда като плячка за нея. В този случай вашата котка ще бъде нетърпелива да се хвърли, затова трябва да внимавате, ако сламката ви се намира във вашата стъклена чаша.

4. Пластмасата може да носи дълготрайни аромати и вкусове

Ако сламките в дома ви са пластмасови, има голям шанс сламката да е поела аромата или вкуса на напитката, в която е била. Това прави нещата още по-любопитни за гальовния домашен любимец, тъй като той ще иска да подуши на какво мирише така желаната сламка.

5. Вашата котка може да има проблеми със зъбите

В резултат на това котките, страдащи от проблеми със зъбите, могат да дъвчат предмети. Ако мъркащият приятел страда от проблеми със зъбите, ето признаците, които трябва да търсите:

  • Прекомерно отделяне на слюнка
  • Кървави лиги
  • Лош дъх
  • Често клатене на главата
  • Изпускане на храна от устата
  • Проблеми с преглъщането
  • Намален апетит
  • Отслабване
  • Загуба на зъби

Ако забележите тези признаци, незабавно заведете котката си на ветеринар. Проблемите със зъбите могат бързо да прогресират до по-лоши усложнения, така че колкото по-рано ги лекувате, толкова по-добре.

6. Вашата котка има странни желания

котка играе със сламкаСнимка: iStock

Забелязали ли сте котката си да дъвче други странни неща? Опитва ли се да дъвче найлонови торбички, ластици за коса или други неща, които не трябва? Ако непрекъснато изваждате предмети от устата на котката си, има вероятност котката ви да страда от поведението „Пика“, което се характеризира с желание за дъвчене на предмети.

Среща се сравнително често при котки, особено при отбити твърде рано. Ако забележите това поведение при вашата котка, говорете с вашия ветеринарен лекар, за да се опитате да го коригирате. Яденето на нехранителни продукти е опасно за вашата котка.

Защо сламките и другите пластмасови предмети не са безопасни за вашата котка

Въпреки че може да е смешно и симпатично, когато котките си играят с неща, които не трябва (като сламки), може да бъде опасно, ако ги дъвчат. Ако вашата котка погълне чужд предмет, той може да запуши дихателните пътища, прекъсвайки дишането. Може също така да блокира червата, което бързо може да се превърне в спешна хирургическа намеса.

Как да защитите котката си от пластмасата

котка играе със сламкаСнимка: iStock

Тъй като пластмасата може да бъде опасна за вашата котка, дръжте сламки и други пластмасови предмети далеч от любопитните лапи на мъркащия приятел. 

Ако обектът на манията на вашата котка не може лесно да бъде премахнат, опитайте да разсеете котката си с по-желани и забавни опции. Играчките, лакомствата и интерактивните лабиринти са чудесни начини да държите котката си психически стимулирана и далеч от пластмасови предмети.

Виж още