Защо котките забравят езика си изплезен

котка с изплезен език Снимка: iStock

С котка у дома никога не е скучно. Те заспиват прави, с главата надолу, изхлузват се сами от дивана, гонят невидими същества, взират се неразбиращо в пространството и какво ли още не. Собствениците на тези пакостници са се наситили на безброй нелепи котешки ситуации, а никой не знае още колко изненади готвят тези особняци.

Едно от най-очарователните положения, в които можете да заварите мяукащия си домашен любимец е с леко изплезен розов връх на езика. Тази позиция е колкото невъобразимо сладка толкова и любопитна. Всъщност, има различни причини, поради които мъничето държи езика си навън. Готови ли сте да научите кои са те?

Изследване на ароматите наоколо 

Чували ли сте за отговор на Флеман? Това е поведение, при което животните анализират определен аромат. При гальовните домашни любимци се използва предимно за търсене на феромони от други котки във въздуха, но също така и за изследване на други интересни аромати и извличане на информация от тях.

Когато мъркащото животинче изучава определена миризма то може да изплези езика си, за да насочи аромата към специалния обонятелен орган, с който е въоръжен - орган на Якобсон. Обикновено, докато са в това положение, котките са съсредоточени в изследването на аромата, остават с поглед застинал в пространството и забравят да приберат езика си. В резултат на което интернет е пълен с коя от коя по-мили снимки на изплезени мяукащи домашни любимци.

Dogsandcats.bg

котка на диванСнимка: iStock

Релаксиране  

Понякога мъркащият ви приятел може така да се отпусне, че да достигне завидно медитативно състояние. Тогава той отпуска челюстите си и езикът се показва навън. Това е по-типично за породи с плоска муцуна, като Персийската котка. Тези видове буквално нямат място за езика си в устата. При други представители може да липсват долни зъби, което прави изскачането на езика също толкова лесно.

Почистват остатъци от храна между зъбите

Ако парче храна остане между зъбите, домашният ви любимец може да остави езика си навън, докато се опитва да я почисти.

Симптом за болести 

При някои възрастни котки, изплезването на езика би могло да е свързано с деменция  или котешка когнитивна дисфункция, които афектират паметта. В последствие пухкавият ви приятел забравя, че трябва да прибере езика си. Най-често това се случва след като го е използвал, за да се измие.

Ако изплезеният език е причина за болестно състояние, той би следвало да е комбиниран с някои други симптоми като:

  • Дезориентация
  • Загуба на апетит 
  • Летаргия 
  • Повишена вокализация
  • Проблеми със съня 
  • Промяна в сресването  

Дентален проблем 

Пародонталната болест засяга зъбите или структурите около тях. Натрупването на плака върху зъбите на мъркащия ви спътник може да доведе до проблеми с венците или бактериални инфекции. Тези състояния избиват под формата на прекомерно лигавене или изплезване на езика навън.

Горещина 

Ако живеете на много топло място, можете да видите мяукащия домашен любимец задъхан точно както куче, което е тичало в парка. По този начин котките се опитват да регулират температурата в тялото си.

Някои мъркащи животни биха могли да се задъхат, ако пътуват с кола или, ако през лятото прекарват време навън, когато е много горещо или влажно. В случай, че котката ви е качила значително температурата си, потърсете вашия ветеринарен лекар, тъй като има риск от топлинен удар.

котка в пране с изплезен езикСнимка: iStock

Замаяност при пътуване  

Ако пътувате с кола дълго време и мяукащият домашен любимец изплези език, може да е знак, че му е лошо. Точно както при хората, движението и завоите могат да доведат до замаяност и дезориентация.

След като се приберете, най-вероятно сипмтомите ще отшумят. Все пак, ако продължително време след пътуването котето продължава да е в същото състояние се посъветвайте с ветеринаря си.

Отравяне 

Останалият език навън, може да е признак на отравяне. Ако домашният ви любимец е погълнал пестициди или почистващи препарати, много вероятно да се опитва да се отърве от неприятния вкус и усещане. В този случай изплезеният език върви с други симптоми сред които прекомерно лигавене, повръщане, замаяност и затруднено дишане.

Респираторна инфекция 

При евентуална респираторна инфекция, домашният ви любимец би могъл да изпитва затруднено дишане и затова да държи устата си отворена с изплезен език. Този тип проблем върви в комплект с насълзени очи, задъхване или липса на апетит.

Котка с изплезен език е очарователно явление. Причините за това сладко състояние може да са съвсем естествени, като например стремеж за подушване на необикновена миризма. От друга страна това може и да е знак за здравословен проблем, така че ако това е вашият случай не се колебайте да потърсите помощ от ветеринаря си.

Виж още