Защо козината на котката ми пожълтява?

Котка навън Снимка: iStock

С ъстоянието на козината на котката отразява нейното здраве. Котките постоянно поддържат козината си и имат мека, чиста и лъскава козина. Въпреки това, поради различни причини, козината на по-светлите и на белите котки могат да стане леко жълтеникава.

Най-очевидната причина за този оттенък може да се дължи на натрупване на мръсотия, особено ако мяукащият приятел излиза и играе навън. Това се случва, когато котката вече не може да се мие поради физически ограничения, като затлъстяване или артрит. Козината на котката може да пожълтее поради оцветяване на урината, хранителни оцветители, цветен прашец и котешка тоалетна. Не се изключват и някои проблеми със здравето.

1. Хранителни оцветители в котешката храна

Котка навънСнимка: iStock

Котешката храна има добавени оцветители, както естествени, така и изкуствени. Когато се яде, това оцветяване може да попадне върху козината на вашата котка.

Dogsandcats.bg

2. Лекарства, които е приемала котката

Лекарството може да има жълто оцветяване, добавено към неговите съставки. Това е най-често при лекарствата против бълхи, които се нанасят директно върху козината.

3. Прашец от цветя

Прашецът може да пожълти козината на котката, но може лесно да се почисти. Въпреки това, някои видове прашец могат да бъдат токсични за котките, затова внимавайте къде пускате гальовния ви спътник да си играе.

4. Петна от урина на котката

Котка навънСнимка: iStock

Петната от урина често са причинени от невъзможността на котката да използва тоалетната си. Това може да е типично за малките котенца, които още се учат да ходят до тоалетна и да се почистват след това. Все пак, ако възрастната ви котка се цапа с урина, обърнете внимание дали няма друг проблем и дали не изпитва болка, която ѝ пречи да отиде до тоалетна по нормалния безупречен начин, който го е правила винаги.

5. Неспособност за почистване на козината

Понякога котките не могат да достигнат части от тялото си. Причините могат да бъдат наднормено тегло, болка поради атртирт или друго заболяване, което пречи на мяукащия приятел да се извива достатъчно.

6. Проблем със здравето на котката

  • Диария
  • Силно сплъстена козина
  • Жълтеница и чернодробно заболяване
  • Дифицит на някои аминокиселини

Козината на котката най-често може да е с жълт цвят, защото се е търкаляла в нещо мръсно и не се е почистила. Ако мръсотията е твърде много, може да се наложи да изкъпете котката си. Внимавайте обаче и за някои състояния, които могат да направят цветът на козината на мъркащия приятел с фин жълт оттенък. Тогава може да се наложи да бъде прегледана от ветеринарен лекар.

Котка навънСнимка: iStock

Виж още