Защо майките-котки местят котенцата си

котка и малки котенца Снимка: iStock

С лед като мъничетата се родят, работата на тяхната майка (кралицата) е да се грижи за тях. Знаем добре, че новородените котенца не могат да оцелеят без майката или човек, който да ги храни, да им помага да ходят до тоалетна, да ги топли и да им осигури защита. Безопасността за мъничетата е от ключово значение, затова често виждаме котките-майки да местят малките котенца от едно място на друго.

Защо кралиците изведнъж решават, че гнездото вече не е безопасно и местят котенцата си?

  • Котката може да е недоволна от гнездото или неговото място

Ако сте осигурили гнездо за котката си, но тя се премести - може би не харесва мястото, на което сте го поставили или материалите, от които сте го изработили. Ако мястото е шумно, често минавате от там или пък се чува звук от съседния строеж - това със сигурност би създало дискомфорт на котешкото семейство. Обърнете внимание и на кутията, която сте използвали - може да мирише лошо или пък да не осигурява достатъчно топлина.

  • Твърде много посетители

Някои кралици ще се чувстват комфортно човешкото си семейство, което се грижи за гнездото, докато други - може да искат да бъдат оставени насаме и предпочитат уединението.

Dogsandcats.bg
  • Замърсено гнездо

По време на раждането кралицата поддържа гнездото чисто, като изяжда плацентите и почиства котенцата си. Всичко това обаче ще изцапа мястото. Ако гнездото е станало твърде мръсно - със сигурност котката ще предпочете да потърси друго по-чисто място.

  • Надрастване на гнездото

Котенцата растат с бързи темпове, удвояват се през първата седмица от живота си и до четвъртата седмица те ще бъдат пет пъти по-големи отколкото при раждането си! Кралицата може да премести своите котенца в по-голямо гнездо, тъй като това вече е твърде малко.

  • Лутане твърде далеч

Когато котенцата пораснат, те ще започнат да изследват околната среда, ако кралицата почувства, че бягат от гнездото твърде рано или се скитат твърде далеч, тя може да ги премести в по-сигурно гнездо, за да ги държи затворени.

котка и малки котенцаСнимка: iStock

Как да помогнем на майката-котка

  • Наблюдавайте, но не се натрапвайте

Повечето кралици са страхотни майки, които знаят как да се грижат за своите котенца и по-скоро не би трябвало да се налага да се намесвате, освен за храна, вода, чиста тоалетна и чисти одеяла. Проверката на майката и нейните котенца веднъж на ден е добра идея, за да сте сигурни, че всички са щастливи и добре. Въпреки това - не прекалявайте. Стойне настрана и оставете котката да върши задълженията си по отглеждането на мъничетата.

  • Социализиране на котенца

През първите две седмици котенцата ядат, спят и ходят до тоалетна. След три седмици някои котенца ще започнат да изследват наоколо. Човешкото взаимодействие с котенцата е жизненоважно за тяхната социализация. Можете да започнете да ги галите нежно и да ги взимате, но за много кратко време. След като започнат да ходят сами и да стават игриви - можете малко по-малко да се забавлявате с тях, за да свикнат с човешкото присъствие. 

Грижата за малки котенца е от първостепенно значение за котката-майка. Ако тя почувства, че мъничетата са застрашени - може да ги премести на по-сигурно място. В такава ситуация - подсигурете ново гнездо за котката и нейните бебета, за да може да се чувстват комфортно.

Вижте още:

Как да помогна на котката си по време на раждане

Как да се грижим за бременна котка

Какво се случва в първата седмица от живота на новородено коте

Виж още