Защо не бива котките да консумират портокали

котка и плодове Снимка: iStock

Н аближаването на студените месеци и коледните празници все повече ни подтиква към това да хапваме цитруси. Трябва да знаете обаче, че колкото тези плодове са полезни (и невероятно вкусни!) за нас, толкова не се препоръчват за котките и всъщност са опасни за тях. 

Защо трябва да държите портокалите далеч от любопитните лапи на котката - ще научим в настоящата статия!

Защо портокалите са опасни за котките?

Портокалът и другите цитрусови плодове съдържат етерично масло и псорален, които са много токсични за котките. Ако мъркащия ви приятел изяде няколко резена портокал, вероятно ще започне да повръща и може да се стигне до диария.

котка и плодовеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Така че не се опитвайте да храните котешкия си приятел с портокал или цитрусови плодове, списъкът с такива плодове включва лайм, помело, мандарини, лимони и грейпфрут.

Вместо портокали, изберете плодове, които са безопасни за котките

Ако все пак искате да нахраните котката си с плодово лакомство, има много налични плодове, които са напълно безопасни за вашия котешки приятел. Вместо портокали, можете да давате на вашия мъркащ притял плодове, киот не са опасни за него. Горските например за безопасни и изглежда котките ги харесват. През лятото динята е не лош вариант, стига мъркащият ви приятел да проявява интерес към нея. Може също да предложите парче круша или кайсия, но задължително махнете семките и обелете плодовете.

котка и плодовеСнимка: iStock

В заключение, портокалът няма полза за котките. Също така би било странно мъркащият приятел да проявява интерес към него, тъй като цитрусите често се ползват като репеленти за места, които не искаме котките ни да достигат. Повечето мъркащи приятели няма да се доближат до цитрусов плод, но все пак котките са странни и много индивидуални, така че нищо чудно да има и такива, които проявяват интерес към тези плодове.

Виж още