Защо не трябва да хващаме котката зад врата, за да я накараме да стои спокойно

котка хваната зад врата Снимка: iStock

М ного хора са научени да хващат гальовните животни зад врата по същия начин, по който майката на малки котенца ги държи, за да ги премести. Въпреки че се смята, че това е безобиден начин за осигуряване на ограничение и имитиране на начина, по който кралицата взима котенцата си, това не е сигурен начин да задържите котка спокойна без да мърда (ако се налага), защото може да предизвика страх и безпокойство у повечето котки.

Как точно хващаме котката зад врата

Всеизвестно е, че мъркащите животни имат много еластична кожа точно на това място. Хващането на котка зад врата може да бъде от леко стискане до хващане на повече кожа, натискане и дори повдигане на котката във въздуха.

Някои хора прибягват до това действие, когато искат да накарат котката да спре да се движи. Например при изрязване на ноктите или даване на някакво лекарство. Теорията зад това хващане е, че котката ще стои мирно и спокойно, тъй като свързва това поведение с майка си.

котка хваната зад вратаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Майките котки хващат котенцата за врата само през първите няколко седмици от живота, за да ги транспортират. Майката котка знае точния натиск върху кожата в задната част на врата, а котките имат сензори за натиск на зъбите си, което обяснява защо имат способността да носят мишка в устата си без да наранят мишката, ако не искат.

Какъв е проблемът когато хората искаме да хванем котката зад врата?

котка хваната зад вратаСнимка: iStock

Мъркащите животни са свикнали да бъдат държани зад врата само при определени обстоятелства и хората не участваме в тях:

  • От майката в първите седмици от живота на котето
  • По време на чифтосване, когато мъжкия котарак  може да захапе женската точно на това място
  • При битка

От тук можем да заключим, че ако искаме да изрежем ноктите на котката, не е добре да извикваме в съзнанието ѝ спомен за някое от горните изброени действия, тъй като те са много специфични и доколко са положителни или отрицателни - не можем да кажем. Битката например е стресиращо действие можем да постигнем обратния ефект, ако хванем котката зад врата, за да я накараме да стои мирно.

Повдигането на котка във въздуха като я държим зад врата всъщност е доста болезнено за котките. Замислете се, че тази част на кожата им трябва да издържи цялото тегло на гальовния приятел!

Още повече, че това може да е неуважителен жест от наша страна, ако държим котката си по този начин. Някои гальовни животни дори реагират агресивно, когато ги хванем така.

С други думи - това не е добър начин да накараме гальовния домашен любимец да стои мирно, в случай че се налага.

Как да накараме котка да стои мирно

Има много различни начини за ограничаване на движението на мъркащ приятел, които не включват хващане зад врата или силно ограничаване. Например:

котка ветеринарСнимка: iStock

  • Помолете вашият партньор да ви помогне като държи котката нежно, докато вие режете нокти, давате лекарство или нещо друго.
  • Техниката „бурито“ - омотайте гальовния приятел в одеяло, така че котката ви да не може да се измъкне, но и да не бъде твърде притисната.
  • Направете необходимата процедура когато котката ви е спокойна. Например чудесен момент да режете ноктите ѝ е повреме на обедната дрямка.
  • Можете да хванете котката нежно между краката си без да ѝ причинявате болка, но въпреки това да не ѝ позволявате да се измъкне.
  • И най- важното - използвайте лакомство за награда на гальовния домашен любимец след извършената процедура.

Всички котки са индивидуални и ние трябва да оценим езика на тяхното тяло. Ако е необходимо вашия мъркащ приятел да стои мирно опитайте някои спокойни техники за това, вместо да го хващата зад врата.

Вижте още:

Защо котките-майки хващат котенцата си зад врата

Полов акт при котките

Как котките предпочитат да ги държим

Виж още