Как котките предпочитат да ги държим

Жена и котка Снимка: IStock

К отките са индивидуални същества и тяхната независимост е една от многото черти, които правят тези животни очарователни. Въпреки че обичаме да се гушкаме с нашия мъркащ домашен любимец, със сигурност можем да кажем, че той не се наслаждава на преживяването толкова, колкото ние. В повечето случаи, котките не ни позволяват да ги гушкаме, вдигаме от земята и да навлизаме твърде много в личното им пространство.

Все пак има определени методи и начини, които мъркащите животни няма да отхвърлят напълно и евентуално биха се оставили са малко по-дълго в нашите ръце. Как да подходим правилно, когато искаме да гушнем нашия гальовен спътник? 

Обичат ли котките да ги вдигаме и да ги държим?

Някои мъркащи животни се радват на топлината и сигурността да бъдат държани от собствениците им, но други може да се чувстват сякаш им се отнема свобода. Като цяло котките са самодостатъчни и ценят силно личното си пространство. Ако мяукащият домашен любимец се съпротивлява да бъде държан, това може да се дължи на следните причини:

 • Лоша социализация
 • Предпочита да бъде оставена на спокойствие
 • Котката е плашлива
 • Лошо минало с агресивни хора

Можете да обучите котка си да се наслаждава на прегръдките, като я държите в моментите, в които тя търси човешко внимание или взаимодействие.

Dogsandcats.bg

Как “правилно” да държим котка

Котка и човекСнимка: IStock

Гальовните животни настояват да играем по техните правила, особено когато става въпрос за галене и начин, по който ги хващаме. Опитайте следния подход: 

 • ​Създайте удобство - приближете се до котката си и я погалете, за да сте сигурни, че се чувства комфортно. 
 • ​Уверете се, че ѝ предлагате достатъчно подкрепа и държите здраво цялото ѝ тяло. ​
 • ​Поставете ръка под задните ѝ крака - мъркащите животни не обичат краката им да висят, защото така се чувстват несигурни.
 • ​Дръжте котката близо до вашето тяло - това ще я накара да се чувства сигурна. 
 • Ако усетите, че гальовният спътник иска да избяга - не го притискайте и го пуснете нежно на пода.

Как да не държим котка

​Хората правим множество грешки, когато държим мъркащия домашен любимец, затова ще ви помогнем да избегнете пози, които котките не харесват и със сигурност ще се отскубнат на секундата от ръцете ви:

 • Не дръжте котката си като бебе с корема нагоре. Повечето гальовни животни намират позата за стресираща, защото ги кара да се чувстват уязвими.
 • Не хващайте гальовният приятел през гърдите с увиснали крака, защото ще се почувстват сякаш падат. 
 • ​Не дръжте котката си твърде здраво, защото ще се почувства като в капан. 
 • ​Не се съпротивлявайте, ако котката ви иска да слезе (освен ако не се налага). Ако мъркащият приятел се гърчи - пусенете го. Така домашният любимец ще се научи, че има свободата да слезе от вас, когато му се прииска и вие няма да го държите против волята му. ​

Не хващайте котката си зад врата

Котка ветеринарен лекарСнимка: IStock

Много хора смятат, че трябва да хващат котки или малки котенца за козината и кожата зад врата, защото котките майки носят малките си по този начин. Повечето експерти са съгласни, че да държите котка за главата е лоша практика. Докато кожата в задната част на врата може да издържи теглото на малко коте, подрастващите и възрастните котки са значително по-тежки.

Въпреки това, има изключение от правилото. При ветеринарни прегледи, може да се наложи да държите мъркащия приятел нежно зад врата, ако лекарят ви е помолил да му помогнете, докато извършва някоя процедура.

Разбира се, вашият мяукащ домашен любимец може да има малко по-различни предпочитания, но е важно да знаете основните правила, по които да се водите, когато трябва да вземете котката си на ръце. С течение на времето вие ще се научите кога мъркащият приятел в позволява, както и той вероятно ще свикне с това усещане. 

Вижте още: 

Мога ли да погаля новородено коте

Виж още