Полов акт при котките

полов акт при котки Снимка: iStock

П оловия акт при котките не е нещо нечувано е непознато, предвид големия брой бездомни, които имаме в България. На пръв поглед това действие може да изглежда по-скоро като сбиване, отколкото като чифтосване, защото козина хвърчи навсякъде, женските котки вият оглушително, а мъжките ги хапят.

Половият акт трае само няколко секунди, но те са достатъчни, за мяукащата красавица да забременее (макар че обикновено е необходимо да се чифтоса повече пъти).

И все пак, нека да разгледаме по-подробно как протича този момент при мяукащите животни.

Сезон на размножаване при котките

Когато става въпрос за размножаване при гальовните животни, мъжкият котарак и женската кралица имат някои различия в поведението. В природата женските котки се разгонват когато навън е по-светло или иначе казано - от пролетта до есента, когато температурите са по-високи и денят е дълъг.

Dogsandcats.bg

полов акт при коткиСнимка: iStock

Мъжките представители са готови по всяко време да създадат поколение, стига да са достигнали подходяща възраст.

Това което е уникално за мяукащите животни при чифтосване е, че веднъж в сезона или когато котката се разгони - тя отделя яйцеклетка по време на половия акт. Това е моментът, в който спермата на мъжкия котарак и яйцеклетката на женската се срещат.

За да забременее една котка се предполага, че тя трябва да се чифтоса няколко пъти. Въпреки това - при около 50% от случаите, това може да се случи и от първия път. Котките могат да се чифтосват с много различни партньори, което води и до различни котенца в котилото по-късно.

Вижте още: Могат ли котките от едно котило да имат различни бащи

Как протича половият акт при котките

Както казахме по-горе - котараците могат да достигнат пубертета на около 6-месечна възраст, а плодовитостта им може да продължи дълги години след това. Най-съществената част от анатомията на котарака, която е необходима за чифтосването - не се вижда никак лесно. Ако сте опитвали да видите пениса на мъжкия си котарак - може и да не успеете, тъй като се губи в козината. Формата му не е голяма, напомня на малък конус и е покрит с власинки, напомнящи на грапавия език, който имат котките.

Тези власинки всъщност служат, за да стимулират лигавицата на влагалището на кралицата. След което се задейства рефлекс, който освобождава яйцеклетки от нейния яйчник за оплождане.

Дори и един котарак да усети аромата на урината на женската котка и чуе нейното силно мяукане, с което тя приканва мъжкарите - приближаването винаги е плахо. Макар че котките могат да се дебнат с часове и ухажването да е толкова дълго - чифтосването продължава от 1 до 4 минути, а действителното проникване и еякулацията отнемат само няколко секунди.

полов акт при коткиСнимка: iStock

По време на съвкуплението, кралицата ще крещи и се опитва да се освободи, като се върти и търкаля, което често се бърка с боричкане. Мъжкият котарак, може да я хване със зъби зад врата, за да ѝ попречи тя да го нарани или да го изрита.

След половия акт, котаракът най-вероятно ще избяга, а кралицата ще остане на място, след което ще започне да се търкаля няколко минути по гръб, по същия начин, по който го прави когато е разгонена.

След това кралицата е готова да се чифтоса отново само след няколко минути. Ако се появят други мъжки котараци - тя е готова да се чифтоса и с тях, което води до генетично разнообразие в котилото след това. Едно котило може да има различни бащи, дори всяко едно коте може да има отделен баща.

Чифтосването при мяукащите животни е любопитна тема и добре да го разпознаваме и различаваме от обикновения бой и караница, на които можем да станем свидетели и да се объркаме. Като цяло, ако имаме у дома мъжка и женска котка, които са некастрирани - те със сигурност ще се чифтосат, когато достигнат до необходимата възраст. Ако искате да го избегнете - ще трябва да ги кастрирате или поне единя представител, за да елиминирате възможността домът ви рязко да се превърне в котешки дом.

Вижте още:

Етапи на бременност при котките

Как да разпозная, че котката ми е бременна?

Кога котките навлизат в пубертета

Виж още