Кога очите на котенцата променят цвета си

котки цвят на очите Снимка: Pixabay

З наете ли че всички котешки бебета се раждат със сини очи? Всъщност, ако трябва да сме точни, те първо се раждат слепи, след около две седмици проглеждат, а когато това се случи - те имат сапфирени, прекрасни очи. Докато растат, този цвят се променя, освен в случаите когато котката остане с този оттенък, а това дори е характерно за някои породи като Сиамска, Персийска, Балийска, Хималайска, Сноушу и други.

Как се променят очите на котето през първия месец

Ще започнем с това, че бебетата се раждат със затворени очи.

Единствените сетива, които работят при новородените бебета са допира и обонянието.

Dogsandcats.bg

Те усещат топлината на майката, братята и сестрите си. През първите седмици, мъркащите приятели са беззащитни без майката или човек, който може да се грижи за тях, в случай че кралицата отсъства поради някаква причина.

котки цвят на очитеСнимка: Pixabay

Всяко коте се развива с различно темпо, но обикновено очите на малкото коте се отварят между 7-14 дни от раждането. Клепачите започват да се „открехват“, но това не става изведнъж, а може да отнеме два или три дни, за да станат очите напълно отворени. След като процесът завърши, котето трябва да развие способността за обработка на светлината и интерпретиране на информацията, която вижда.

Повечето мъничета ще постигнат пълна визуална функционалност когато са на възраст между 5 и 7 седмици.

Кога цветът на очите се променя

Малките котенца, които няма да останат със сини очи, ще започнат да променят цвета си когато навършат 6-7 седмици.

Ирисът или оцветената част на окото съдържа меланин, който започва да произвежда пигмент, веднъж когато окото е достатъчно узряло. Пигментът започва да оцветява очите в определен цвят. Светлите очи (зелени или сини) означават, че ирисът на котката е произвел по-малко количество меланин, а ако са по-тъмни (кафяви) - значи има повече меланин.

Мяукащите животни, които запазват синия цвят на очите си имат много ниско (или дори никакво) производство на меланин. За някои породи това е характерно, като генетици и развъдници на определени породи са се старали при кръстосването на котки да запазят този оттенък, който да стане типичен за някои породи.

котки цвят на очитеСнимка: Pixabay

Често повечето котешки представители със сини очи имат и бяла козина, което пак се свързва с производството на меланин. Разбира се, не винаги това е задължително, някои сини очи са резултат от мъркащи животни, които в гените си потискат други пигменти.

В случай, че искате да се сдобиете с коте, което има прекрасни сапфирени очи, трябва или то да е навършило 6-7 седмици, или да заложите на порода, за която това е характерно.

Макар и да избързате и да заживеете с мъниче, което впоследствие променя очите си, те без съмнение ще бъдат също толкова красиви колкото синеоките.

Възможно ли е възрастната ми котка да промени цвета на очите си

Когато гальовното животинче е вече физически зряло и напълно развито (някои котки растат 2-3 години), очит му би следвало да останат с постояннен цвят.

В случай че настъпи рязка промяна в нюансите на възрастна котка - това може да е сигнал за някои здравословни проблеми като очна инфекция, левкемия или вирус на котешки имунодефицит. Както при всяка промяна при мъркащите животни - винаги трябва да се консултирате с ветеринарния си лекар.

По-голямата част от нюансите на порасналите представите са в спектър, който варира между зелено, златисто, жълто, оранжево, медено, кафяво, синьо. Какъв цвят на очите има вашата котка?

Вижте още:

Глухи ли са белите котки със сини очи?

10 породи котки с красиви сини очи

Виж още