Защо някои котки седят в скута на стопаните си, а други - не

котка в скута на стопанин Снимка: iStock

В сяка котка има своя уникална личност и предпочитания. Ето защо някои котки в крайна сметка стават мъркащи приятели, които прекарват време в скута на стопаните си, а други няма да го правят. Трябва да се направят повече изследвания върху поведението на котките, за да се дадат по-категорични отговори защо някои котки стават са типичните „котки за скута“, докато други не.

Така че, ако котката ви не обича да седи в скута ви или да се гушка, това не означава непременно, че котката ви не ви харесва. Това е по-скоро преференциално нещо и котката ви най-вероятно би предпочела да се свърже с вас по други начини.

котка в скута на стопанинСнимка: iStock

Няма определени фактори, които да накарат котките да предпочетат скута на стопаните си. Въпреки това, следните фактори могат да играят роля в карането на вашата котка да се чувства удобно да седи в скута ви.

Dogsandcats.bg

1. Порода и генетика

Породата и генетиката на вашата котка могат да играят роля при определянето дали тя ще прекарва време сгушена във вас. Специфичните породи имат общи темпераменти, които можете да очаквате от тях, а някои могат да бъдат по-привързани от други.

Следните породи котки са общоизвестни като по-привързани:

котка в скута на стопанинСнимка: iStock

  • Абисинска
  • Бирманска
  • Корниш Рекс
  • Хималайска котка
  • Ориенталска късокосместа
  • Персийски
  • Рагдол
  • Шотландска клепоуха
  • Сиамска котка
  • Сфинкс

Изследванията показват, че поведението на някои котки е наследствено, така че ако котката има социални родители, има по-голям шанс тя също да има социална личност. Въпреки всичко, това е строго индивидуално, така че няма гаранция, ако имате някоя от тези котки, че тя задължително ще се гушка във вашия скут.

2. Търсене на топлина

Някои котки може да предпочетат да прекарват време в скута на стопаните си, защото търсят топлина. Котките обикновено предпочитат по-топли температури. Тази температура често не е предпочитана за хората и тъй като ние контролираме термостата, домовете ни може да са с температура това може да е леко студено за котки.

Ако мъркащите приятели усещат студенина - по-вероятно е те да искат да намерят топли места и да почиват там. Ето защо често ще намерите котки да се пекат на слънце, да се завиват под топли одеяла или да почиват в кошница с пране, наскоро извадено от сушилнята. Ако котката ви се чувства удобно с вас, тя може да се облегне на вас или да почива в скута ви, защото търси топлина.

3, Търсене на внимание

Някои котки могат да търсят повече внимание от други. Така че те могат да се озоват в скута ви, ако искат вашето внимание или се чувстват игнорирани. Тези котки може също да искат цялото ви внимание и да получат някои домашни любимци от вас.

котка в скута на стопанинСнимка: iStock

3 възможни причини котките да не прекарват време в скута ви

Има много причини, поради които една котка може да не обича да седи в скута и това всъщност няма нищо общо с връзката им със собственика. Ето някои обяснения защо това се случва.

1. Тези котки предпочитат да не бъдат държани

Малките котенца може да са свикнали да бъдат държани за вратовете, защото така майките им биха ги транспортирали от място на място. Повечето котки обаче ще престанат да се чувстват комфортно с усещането някой да ги държи, когато пораснат. Естествено няма да им хареса да бъдат държани, особено ако задните им крака не са поддържани и висят във въздуха.

2. Водят активен начин на живот

Някои гальовни приятели просто водят активен начин на живот и обичат да се движат. Те може да не са в състояние да седят неподвижни дълго време, така че няма да им е приятно да седят в скута ви и да подремват. Тези котки са склонни да имат много енергия и изискват много упражнения. Те предпочитат да играят или да се катерят по котешки дървета и мебели, отколкото да бъдат принудени да стоят неподвижни.

котка в скута на стопанинСнимка: iStock

3. Имат нужда от време, за да се чувстват удобно

В някои случаи вашата котка просто се нуждае от време. На гальовните животни може да отнеме известно време, за да се приспособят напълно към новата среда и да изградят силна връзка със своите собственици.

Не можете да принудите котка да се чувства удобно с вас, но можете постоянно да осигурявате безопасна и стимулираща домашна среда за вашата котка.

В крайна сметка котката ви ще започне да се чувства в безопасност, ще ви има доверие и ще се затопли към вас.

Личността на котето също може да се промени, докато порасне в зряла възраст. Те често предпочитат да играят, отколкото да стоят на едно място. Възможно е, докато вашата котка узрява и израства в своята възрастна личност, да се превърне в котка, която да седи в скута ви.

Ако вашата котка е мотивирана от храна, може да успеете да я обучите да се чувства по-удобно да седи в скута ви. Опитайте да поставите някои от любимите ѝ лакомства в скута си и насърчете котката си да стои или да седи там. Давайте ѝ лакомство всеки път, когато се настани във вас. След известно време вашата котка може да се научи да развива положителна асоциация с това да се държи като котка в скута и в крайна сметка може да предпочете да седи в скута ви.

Други начини да разберете, че вашата котка ви харесва

Има много други начини да разберете, че вашата котка ви харесва и се чувства безопасно и комфортно около вас. Знаейки как вашата котка изразява обич, може да ви помогне да станете по-добър собственик на котка, защото ще сте по-настроени да знаете как да се грижите за котката си, за да сте сигурни, че е щастлива във вашия дом.

котка в скута на стопанинСнимка: iStock

Първо се запознайте с котешкото поведение и езика на тялото. Котките, които обичат да са във вашия дом, ще показват знаци с езика на тялото си, че се чувстват в безопасност. Ако вашата котка лежи настрани и изглежда напълно отпусната, това е наистина добър знак, че се чувства сигурно и удобно във вашия дом.

Котките с игрив характер ще се радват да играят с хората, които харесват. Така че, ако вашата котка инициира сесия за игра с вас, като донесе играчка, това е наистина добър знак, че ви харесва. Някои котки може да не се радват на физически контакт, но може просто да предпочитат да са в същата зона като вас. Ако вашата котка ви следва от стая в стая, това често е знак, че те гледат на вас като на сигурен човек и предпочитат да бъдат във вашата компания.

Може никога да не бъде напълно обяснимо защо някои котки стават котки в скута, докато други не. Голяма част от това изглежда е лично предпочитание. Това, което е сигурно е, че вашата котка ще ви покаже привързаност по свой начин. Така че, докато продължавате да се запознавате с личността на вашата котка, вие ще можете да продължите да изграждате връзката си, като се научите да им показвате любов по начини, които те разбират и оценяват.

Виж още