Защо очите на котките светят в тъмното

котка на тъмно Снимка: iStock

В секи собственик на мъркащ домашен любимец се е стряскал поне веднъж от очите на собствената си котка, които светят в другия край на тъмния коридор.  В миналото тази особеност дори е била една от причините за тяхното боготворене.

Обикновено всички очи имат способността да отразяват светлината. Но котешките се различават и има нещо специално, което ги кара така да светят в тъмното. Може би ще се разочаровате, но причината не е магическа, а е подкрепена с научни факти.

Котките са били боготворени точно заради светещите си очи

котка на тъмноСнимка: iStock

Всички сме чували за боготворенето на котките в културата на древните египтяни. Те често се появявали в техните писания и произведения на изкуството, често били украсени със скъпоценности и сервирали ястия, подходящи за един цар.

Dogsandcats.bg

Причините, поради които котките са били почитани в тази древна култура, са доста. Една от тях са били техните очи.

Египтяните вярвали, че котките успяват да уловят в очите си изгарянето на слънцето, последното му сияние при залез. Там котките пазели слънчевите лъчи до сутринта, когато ги пускали обратно в небето.

Те смятали, че котките са спътници на любимия им бог Ра.

В древногръцката култура котките не били толкова обичани, но все пак били уважавани. Гърците смятали, че котките притежават уникална сила и че светлината, която излиза от очите им, е от блестящ огън зад тях.

Какво научното обяснение за светещите очи на котката?

котка на тъмноСнимка: iStock

Всъщност очите на котката светят, защото могат да отразяват светлина дори през нощта. Това е възможно благодарение на специфичен отразяващ слой в очите, наречен „tapetum lucidum“. Терминът е латински и означава „светещ слой“.

По същество той действа като малко огледало в задната част на очните ябълки на котката. Слоят им позволява да отразяват повече светлина и по този начин да виждат добре през нощта.

Това, което кара очите на котките да блестят, е, когато част от светлината се отразява обратно от tapetum lucidum и напълно пропуска ретината. Това отражение предизвиква появата на блясък или сияние в очите.

Човешките очи нямат tapetum lucidum. Ето защо ние не виждаме добре през нощта, докато котката може спокойно да тича из къщата ви, когато всички останали искат да спят.

Има много други животни с този допълнителен слой в задната част на очните ябълки. Тъй като той е пряко свързан с нощното виждане, повечето нощни животни имат tapetum lucidum. Сред тях са същества като сови и елени, както и други животни, като коне и кучета.

Виж още