Защо пилешките хапки не са здравословно лакомство за котките

пилешки хапки и котка Снимка: iStock

С ъс сигурност на много стопани е познат следния сценарий - решавате да си направите кино вечер и решвате да се поглезите с различни вкусотии. Косматите приятели разбира се също се се събират около вас. На тези сладки очи е трудно да се устои и вероятно се чудите с какво е безопасно да почерпите гальовния приятел и с какво не.

Пилешките хапки са често срещана гозба, която обичаме да хапваме и са чудесен вариант за бърза вечеря, когато нямаме достатъчно време да сготвим. Съвсем нормално е котката ни да е привлечена от тях, тъй като са съставени от месо. Но знаем, че те не са най-безопасният вариант за хапване (нито са твърде здравословни за нас, особено замразените, които просто трябва да изпечем за 20 минути във фурната).

Добри лакомства ли са пилешките хапки за котките?

пилешки хапки и коткаСнимка: iStock

Трудно е да се кажат основните съставки в на тези замразени торбички с пилешки хапки. Макар че за нас са безопасни, трябва да имаме предвид, че за гальовните приятели може да е малко по-различно.

Dogsandcats.bg

Храносмилателната система на котките се различава от тази на хората по много начини, така че това, на което се наслаждавате, не винаги е идеално за домашни любимци. Пилешките хапки са вкусни, но не забравяйте, че съдържат много подправки, които не са подходящи за котки.

Да, пилешките хапки съдържат пиле, което котките обичат, но това не е всичко, което идва с всяка хапка. Други съставки, които създават това ястие, не са предназначени за котки. Освен това съдържат много калории. Като се има предвид колко малки са котките, тези калории стават твърде много, за да се справят телата им.

Честно казано, дори цяло парче от пилешките хапки може да се окаже твърде много за тях. Ето защо, ако трябва да споделите, отрежете малко парче и хранете само това. Съхранявайте останалите далеч от обсега.

Не забравяйте да отлепите горния слой на пилешките хапки и да дадете на котката си месото. Хлебната част има много нездравословни масла, тъй като пилешките хапки са дълбоко пържени бързи храни.

От какво се правят пилешките хапки?

пилешки хапки и коткаСнимка: iStock

Пилешките хапки съдържат пилешко месо като основна съставка. Това обаче не е всичко, както добре знаем. Те съдържат много други съставки, които трябва да имате предвид, преди да ги дадете на котки.

Първо, има смлени пилешки гърди, оформени на хапки. След това хапките имат брашно и хрупкава коричка, която много обичаме. Панировката се състои от пшенично брашно, сол, черен пипер, подправки и яйца.

След тестото се нареждат галетата, преди хапките да се потопят в горещото олио. В олиото пилешките хапки се готвят, докато станат златистокафяви. Котките не са големи почитатели на това масло, тъй като не е предназначено за котешката храносмилателна система.

Също така имайте предвид, че производителите добавят консерванти и добавки, за да удължат срока на годност. Докато обикновеното пиле, което готвите може да е полезно за котките, пилешките хапки имат твърде много вредни съставки.

Човешки храни, на които котките могат да се насладят

Ако искате да разнообразите диетата на мъркащия приятел или просто искате да го почерпите малко с вашата храна, започнете с нещо здравословно за мъркащите животни. Може да добавите малко варен ориз, риба, която е богата на омега-3 и някои безопасни плодове и зеленчуци - варени картофи, боровинки, манго и т.н.

Пилешките хапки са човешка храна. Но котките са привлечени от миризмата и ще се приближат, надявайки се да си откраднат малко. Ако котката ви е настоятелна може да свалите панировката и да ѝ дадете малко от пилешкото месо.

пилешки хапки и коткаСнимка: iStock

Въпреки това, пилешките хапки съдържат твърде много вредни съставки, че да ги правите редовни лакомства за вашата котка. По-добре разчитайте на котешки лакомства или други здравословни алтернативи.

Вижте още:

Защо котките не бива да се хранят с бебешка храна

Какво да направим, ако котката изяде пилешка кост

Как да приготвим риба за котката

Виж още