Какво да направим, ако котката изяде пилешка кост

котка яде пилешка кост Снимка: iStock

З а повечето гальовни животни пилешката кост е изкушение, на което е трудно да се устои! Дивите котки често консумират плячката си, без да премахват костите, но домашните котки не са свикнали да ядат храната си по този начин. Независимо дали е сурово или сготвено, съществуват рискове, свързани с това котката ви да яде кости, а някои от тях са:

  • Блокиране или разкъсване на червата

Най-значителният риск за котката ви от изяждането на пилешка кост е да получи запушване или разкъсване на стомашно-чревния тракт. Всяко от тези състояния ще наложи на котката ви да бъде направена сериозна операция, което може да бъде рисковано.

Сготвената кост е по-опасна за вашата котка, отколкото суровата кост. Процесът на нагряване ги кара да станат крехки, което от своя страна повишава вероятността да се разпаднат на парчета, ако котката ви реши да ги захапе. Това не само може да доведе до разкъсване на червата на котката, но също така има потенциал да увреди други вътрешни органи на котката, като причини пробождане.

  • Задушаване

котка яде пилешка костСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Винаги съществува риск котката ви да се задави с кост, докато се опитва да я изяде. Ако костта случайно се забие в дихателните пътища, тя може да се затрудни да диша и дори да се задуши.

  • Бактерии и заболявания

Суровите пилешки кости могат да са носители на опасни бактерии, като салмонела или кампилобактер, които могат да причинят неразположение на котката ви. Освен това тези бактерии са известни като „зоонози“, което означава, че могат да се предават на хората от животни.

След като котката ви е заразена, тези бактерии, които могат да доведат до хранително отравяне, могат да се отделят в слюнката и изпражненията ѝ в продължение на много месеци, което представлява риск за всички хора, с които тя влиза в контакт.

Какво да направим, когато котката изяде пилешка кост

Най-важното нещо, което трябва да направите, е да уведомите ветеринарния си лекар и да следвате неговите съвети. Съветите му ще бъдат съобразени с вашата котка и конкретните ѝ обстоятелства. Все пак има няколко общи съвета, които трябва да се спазват:

  • Проверете дишането на котката - Уверете се, че котката ви диша нормално и изглежда нормално. Понякога костите могат да заседнат в устата на котката ви или в задната част на гърлото ѝ.
  • Не позволявайте на мяукащия приятел да яде повече пилешки кости.
  •  Обадете се на ветеринарния си лекар.

котка яде пилешка костСнимка: iStock

Ако котката ви е изяла пилешка кост, вашият ветеринарен лекар може да предложи допълнителни изследвания, за да провери къде е костта, какъв е размерът ѝ и дали има вероятност да причини проблеми. Това вероятно ще включва рентгенови снимки на корема на котката ви.

Вашият ветеринарен лекар може да реши, че котката ви просто се нуждае от наблюдение. Ако проявява признаци на заболяване, може да се наложи наблюдение в болница, но ако изглежда добре, обикновено можете да я наблюдавате у дома. Винаги следвайте съветите на ветеринарния лекар и се уверете, че сте разбрали всички признаци, за които трябва да внимавате.

Как да спра котката си да яде пилешки кости?

Най-добрият начин да предпазите мяукащия приятел и да не го изкушавате с пилешки кости е да предотвратите достъпа му до тях! Важно е да се уверите, че всички сготвени пилешки кости са изхвърлени в безопасен контейнер, тъй като те представляват най-сериозен риск и вероятно ще бъдат най-привлекателни за котката ви!

Ако подозирате, че котката ви е изяла пилешка кост, най-добре е да се свържете с ветеринарния си лекар за съвет. Вашият ветеринарен лекар може да ви даде съвет, но в някои случаи ще трябва да посетите кабинета му за преглед. Колкото по-скоро котката ви получи подходящо лечение, толкова по-вероятно е да се възстанови и да се върне към обичайните си пакости!

Вижте още:

Кои човешки храни са опасни за котките

Защо котката ми изяжда малка хапка храна и си тръгва

Могат ли котките да ядат паста

Виж още