Защо котките не бива да се хранят с бебешка храна

котка и малко дете Снимка: iStock

Н аясно сме, че гальовните животни значат много за нас и са част от нашето семейство! Но ако наскоро сте ви се е родило бебе и мъркащият приятел любопитно души храната му, може да се изкушите да споделите малко питателна бебешка храна с вашия котешки приятел. Но може ли вашата котка безопасно да консумира бебешка храна? Краткият отговор е - зависи. Докато котките могат да ядат месна бебешка храна, тази, която съдържа зеленчуци, може да бъде опасна за котките.

Могат ли котките да ядат бебешка храна?

котка и малко детеСнимка: iStock

Въпреки че котките са естествени месоядни животни, дори в дивата природа те консумират малко зеленчуци от съдържанието на стомаха на плячката си, за да получат основни витамини. Освен това яденето на цяла плячка с костите съдържа минерали, които не се намират само в месото. Домашните домашни котки получават дневната си доза хранителни вещества чрез диетата си с търговска котешка храна.

Въпреки че можете да почерпите котката си с малки порции бебешка храна на месна основа от време на време, тя никога не трябва да се използва като заместител на котешките гранули или мокра храна. В бебешката храна липсва достатъчно таурин за котките, което може да доведе до недохранване, ако котките се хранят само с бебешка храна като ежедневна диета.

Dogsandcats.bg

Вредна ли е бебешката храна за котките?

Бебетата са изключително крехки малки същества. Ето защо повечето бебешки храни са създадени с мисъл за чувствителни стомаси. Но само защото бебето може безопасно да яде бебешка храна, не означава, че трябва да храните котката си със същата храна.

Това е особено вярно, ако бебешката храна съдържа лук или чесън на прах, което е обичайно за някои марки. Тези две съставки са изключително токсични за котките.

Никога не хранете котката си с бебешка храна, която съдържа:

котка и малко детеСнимка: iStock

  • Чесън
  • Лук
  • Сол
  • Зеленчуци от всякакъв вид
  • Плодове от всякакъв вид (с изключение на рядко тиква, тъй като насърчава подвижността на червата)
  • Добавени подсладители или захари
  • Млечни продукти

Като цяло, ако мъркащият приятел проявява интерес към храната, с която храните детето си, е по-добре да обучите гальовният приятел да не опитва от нея. Предвид огромния избор котешка храна на пазара, лакомства и някои плодове, зеленчуци и други безопасни човешки храни, не е необходимо да черпите котката си с храната на вашето малко дете. В случай че котката ви се докопа сама до нея и опита малко - в повечето случаи няма за какво да се притеснявате. Ако обаче поради някаква причина котката ви хапне повече и то храна, която може да съдържа токсични съставки - следва бързо да реагирате и да заведете котката си на ветеринар.

котка и малко детеСнимка: iStock

Вижте още:

Безопасна ли е бебешката пудра за котките

Списък с плодове и зеленчуци, които котките могат да ядат

Какво означава, че котките са „задължителни месоядни животни“

Виж още