Защо положителният метод на обучение работи при котките

котка обучение Снимка: iStock

М акар думите „котка“ и „обучение“ на пръв поглед да изглеждат като две противополжности, всъщност ще се изненадате да научите, че гальовните животни могат да се учат.

Няма спор, че котките не могат да се дресират на сложни команди както кучетата, но е мит, че не подлежат на никакво обучение. Поради непредвидимия си, самостоятелен характер, те имат собствено виждане за света и не винаги ще са готови да дойдат веднага, когато ги повикате. Е, ако трябва да сме честни почни никога не се отзовават, но не бива да ги подценяваме.

Положителният подход при обучението на домашни любимци е може би най-добрият метод, по който можете да научите гальовните приятели на прости команди и сега ще разберем как работи той.

Положителният подход при обучение на котки

Този метод се съсредоточава върху идеята, че възнаграденото поведение на гальовния спътник е по-вероятно да се повтори в бъдеще.

Dogsandcats.bg

С други думи, ако давате лакомство на котката си всеки път когато тя точи ноктите си на драскалката, а не на дивана, тя е склонна да свикне с идеята, че ако използва драскалката - ще получи лакомство. Ако се обърне към дивана - нищо, дори може да си навлече вашето смъмряне.

Важно е да се уверите, че котката ви свързва желаното поведение с въпросната награда. Така ще знае в коя ситуация ще получи вкусна награда и в коя - не. Можете да използвате играчки, игри, лакомства и хранителни награди, когато котката ви изпълнява желаното поведение. Имайте предвид, че обучението не е просто да давате на вашата котка лакомства на случаен принцип – правилното време е важно.

Бихте могли да дресирате мяукащия си приятел да избягва най-различни нежелани поведения или пък да го учите на номера:

  • Да дава лапа
  • Да сяда
  • Да не се катери върху масата
  • Да не точи ноктите си на дивана, а да избира драскалката

Вижте още: Как да използваме кликер, за да обучим котка

Да мотивираме котката!

котка обучениеСнимка: iStock

Когато обучавате гальовния спътник, е важно да използвате това, което го мотивира най-много. Точно както очаквате да получите заплатата или бонус за добре свършена работа, по същия начин котката ви иска да получи награда за труда си. Мяукащите животни имат различни характери, така че всеки един от тях се мотивира от различни лакомства или награди.

Бихте могли да използвате лакомство, което знаете, че мяукащият спътник обожава, за да го научите на нещо трудно или да го отучите от нежелано поведение. Лакомство, което е любимо, но не чак толкова би могло да ви служи за обучение на нещо по-просто.

Не се карайте на котката си, ако не реагира на обучението

Важно е да избягвате използването на агресия или да се ядосвате докато учите мяукащия домашен любимец. Котките не разбират концепцията на карането, повишаването на тон, ядосването и т.н. Това ги плаши, обърква ги и може да направи нещата по-лоши.

Научете котката си на проста команда, която да използвате при нежелани поведения. Например можете да кажете силно „Не!“ или „Долу!“ и да използвате само тези думи, когато искате да покажете на котката си, че прави нещо нередно. Бихте могли да използвате пръста си или да заставате в определена стойка, за да може мяукащият приятел да я разпознава в бъдещ момент.

Осигурете на котката си дом, който е комфортен за нея

Много от „проблемните“ поведения, от които се оплакват собствениците на котки, са отговор на нещо, което не е проблем, а съвсем естествено за мяукащия домашен любимец.

Например точенето на нокти - котките имат нужда от това, поради ред причини и няма как да не го правят. Ако не им осигурим у дома място, на което да извършват това действие - те ще изберат дивана, килима или някой наш стол.

Ключът към успеха ви и безпроблемното съжителство с котка е да бъдете търпеливи и да поощрявате всяко добро поведение на гальовния домашен любимец. Това ще му помогне да разбере кога ще получи играчка, лакомство или игра с вас и при кои действия от негова страна - не.

Вижте още:

Топ 10 поведенчески поведенчески проблеми при котките

Как да спасим мебелите си от котешките нокти

Котешките нокти - какво трябва да знаем за тях

Виж още