Как да използваме кликер, за да обучим котка

обучение на котка с кликер Снимка: iStock

Е дин много разпространен мит за гальовните животни е, че те не подлежат на обучение. Доказано е, че котките са много интелигентни животни, но в същото време страшно своенравни и имат собствено мнение за нещата. В голяма част от ситуациите, в които им казваме „Не!“ или „Слез долу!“, те разбират какво им казваме, също така прекрасно разбират и, че не бива да стоят на плота докато готвим или да точат ноктите си в дивана, но избират да не ни послушат.

Въпреки това, мъркащите животни могат да бъдат обучени и има множество доказателства за това. Замислете се, че най-елементарното и първото нещо, което научават котките в новия дом е къде е тяхната тоалетна. Те свикват с график на хранене, или, че не им е позволено да спят с нас нощем, например. Всички тези дребни примери ясно показват, че гальовните животни могат да бъдат тренирани и да се учат.

Ако ги сравняваме с кучетата със сигурност са много по-трудни на обучение и не могат да учат толкова много неща колкото тях, но с много ангажираност, търпение и положителен подход от ваша страна, ще се изненадате всъщност колко много команди котките биха могли да изпълняват.

Какво е кликер и какво представлява обучението на котки с него

кликер за обучениеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Кликерът е една малка „машинка“, с големината на свирка и издава кликащи или щракащи звуци. С негова помощ могат да се обучат не само котки, но и кучета, зайци, птици, коне и други.

На пазара можете да откриете различни видове кликери, които издават по-силни или по-слаби щраквания. Някои мъркащи приятели могат да изпитват страх от силните кликания, но реагират положително на кликове с по-меки тонове. Тези машинки не са скъпи, но можете да използвате и друг предмет, който издава сходен звук като химикалка например. Трябва да използвате един и същ щракащ  звук, за който знаете, че работи с вашата котка.

Обучението на домашната котка може да бъде с цел да я научим на добро поведение или на някои готини трикове като например да сяда. Обучението е много добър метод да стимулирате котката си умствено. Когато подбуждате котката си чрез игра или обучение, тя е много по-ангажирана, здрава, щастлива и би била по-малко склонна към деструктивни поведения поради скука.

Ако мъркащият приятел има навика да събаря неща, да точи ноктите си на неправилните места, да полудява нощем, може би това е знак, че е доста активен и има нужда от забавление. Освен да го обградим с играчки, бихме могли да започнем да го учим на някои готини номера, за да не му е скучно.

Как се използва кликер, за да обучим котка

Използването на кликер може да направи обучението на котка лесно и бързо – отчасти защото звукът на щракване индикира точния момент, в който животното прави нещо правилно.

Идеята на обучението е да научите домашния си любимец да свързва всяко щракване на кликера с награда - лакомство или храна.

След като котката ви разбере, че винаги когато чуе щракване, ще има лакомство - тя ще се научи, че определени поведения ще ѝ спечелят вкусна награда.

Стъпки на обучението с кликер

обучение на котка с кликерСнимка: iStock

Трябва да „заредим“ звука на кликване с положително изживяване и стимул. Какво по-мотивиращо от вкусно лакомство или храна?

  • Стъпка 1: Първо трябва да намерите лакомство, което котката ви обожава. Това като цяло не е трудно, предвид че на пазара се предлагат най-различни видове, кои от кои по-вкусни, така че със сигурност мъркащият приятел ще е доволен. Същата работа може да ви свърши и суха или мокра храна в малки количества, но трябва да провеждате обучението задължително, когато котката ви е гладна.
  • Стъпка 2: Мъркащите приятели имат много малък прозорец на внимание, така че трябва да провеждате тренировките не повече от 2-3 минути. Също така, се изисква търпение от ваша страна, защото котката ви няма да започне веднага да разбира. Необходими са няколко сесии, докато гальовният домашен любимец започне да схваща, че когато прави определено нещо - получава награда.
  • Стъпка 3: Пригответе лакомствата или купа с храна, вземете кликера и отидете при котката.
  • Стъпка 4: Щракнете с кликера и незабавно дайте лакомство на котката си. Повторете това няколко пъти на произволни интервали, стига мъркащият приятел да проявява интерес. Трябва да отбележим, че не бива да прекаляваме с лакомствата, затова можем понякога да провеждаме обучението с порция храна, когато стане време за хапване и сме сигурни, че гальовният приятел е гладен. След което да го оставим да се нахрани с останалата част от храната.

Няколко сесии по-късно ще забележите, че мъркащият домашен любимец разбира, че всеки звук на щракване е последван от лакомство.

Как да научим котката да сяда

обучение на котка с кликерСнимка: iStock

Когато котката ви вече се е научила, че всяко щракване означава лакомство, можете да преминете към някои основни обучения и команди, на които искате да я научите - например да сяда.

За целта се уверете, че сте приковали вниманието на мъркащия прител. Вземете кликера в едната ръка и лакомството в другата. Приближете лакомството до носа на котката, за да го подуши. След като видите, че котката ви проявява интерес, преместете лакомството нагоре и назад, все едно искате да го поставите върху главата ѝ. Тя вероятно ще проследи с поглед вкусотията и това движение ръката ви, ще вдигне глава, ще се наклони леко назад, защото вие така държите лакомството и най-вероятно ще седне или ще сгъне леко задните си крака. В момента, в който задните крака и дупето ѝ докоснат пода, кликнете и ѝ дайте лакомството.

Важно е да кликнете в правилния момент - точно на поведението, което целите от вашата котка, в случая - сядането - и веднага след това да я наградите. 

Когато повторите това известен брой пъти в различни кратки сесии, за да може мъркащият приятел да свикне с действието, което се изисква от него.

Няколко съвета за обучението

Някои гальовни приятели могат да се опитат да изядат лакомството още преди да сте опитали каквото и да било. Не се предавайте и опитайте пак същия ден или следващия. Също така можете да опитате с друг вид награда, ако мъркащият другар е много нетърпелив и скача върху лакомството си.

Бихте могли да опитате с играчка или нещо, което ангажира вниманието на гальовния спътник. Важно е котката да се научи, че е възнаградена за определено поведение, за да го повтори след това.

В случай, че мъркащият ви домашен любимец не е мотивиран от лакомство, това може да означава, че има твърде много достъп до храна. Ключово за обучението е да накарате котката ви да „работи“ за наградата си, независимо дали тя е лакомство или да докосне пръчка или играчка.

Важно е да започнем от нещо много просто и малко. Ако сядането изглежда непосилно и котката ви не разбира какво се иска от нея, можете да опитате да я награждавате и да използвате кликера, когато подуши ръката ви. Или когато използва драскалката си.

С помощта на кликер (или химикалка), дисциплина и лакомства можете наистина да направите чудеса с гальовния домашен любимец. Независимо дали се опитвате да обучите котката си да спре лошото поведение или просто се искате я да научите на няколко готини трика.

Важното е да сме позитивни, да не се караме на котката си и да проявим търпение. Тя не е надарена с магически способности и не би могла да разбере какво се изисква от нея само след първите няколко тренировки. Замислете се колко време на вас ви трябва за да научите нещо ново и дали ви помага, когато някой се ядосва, че не разбирате достатъчно бързо. По същия начин е и с животните.

Вижте още:

Какво се върти в главата на котката ми – факти за котешкия мозък

Колко точно са умни котките

Как да научим малкото коте да използва тоалетна

Виж още