Защо Шотландските клепоухи котки седят странно?

Шотландска клепоуха котка Снимка: iStock

С ъс сигурност сте виждали снимки в интернет на мъркащи животни, които седят седнали като човек. И най-интересното е, че често това са Шотландски клепоухи котки.

Не се знае точно защо тези мъркащи приятели са склонни да седят, но съществува теория, която гласи, че причината е, защото някои от тези гальовни животни страдат от заболяване на ставите, наречено остеохондродисплазия, причинено от същата мутация, която им дава техните очарователни и сгънати уши. В тази статия ще обясним какво е това състояние и защо кара Шотландските клепоухи да седят странно. Ще обсъдим и някои от противоречията около шотландските клепоухи поради това състояние.

Мутацията на Шотландската клепоуха котка

Шотландска клепоуха коткаСнимка: iStock

Първата Шотландска клепоуха котка е родена през 60-те години на миналия век и е единствената котка със завити уши в котилото. По-късно става ясно, че сгънато ухо е резултат от естествена генетична мутация. Поради това породата „Шотландска клепоуха“ е разработена чрез умишлено размножаване на тези котки, за да предадат наследствената черта.

Dogsandcats.bg

Тази генетична мутация отслабва ушния хрущял на котката до точката, в която той не може да се поддържа нормално и се сгъва. За съжаление, мутацията може засяга и други кости и хрущяли в тялото на котката. Ставите на Шотландската клепоуха може да са необичайно тесни или да имат допълнителен костен растеж, който засяга нормалното движение.

Тези промени в ставите може да са причина тези мъркащи приятели да седят странно.

Трябва да знаем, че генетичната мутация, която причинява болестта на Шотландските клепоухи котки, не засяга всяка котка по един и същи начин. Тежестта на въздействието зависи до голяма степен от това дали котката носи едно или две копия на генетичната мутация. Шотландските клепоухи котенца с две копия на гена могат да покажат физически признаци още на възраст 7 седмици.

Шотландска клепоуха коткаСнимка: iStock

Освен странното седене, ето някои други често срещани признаци, за които да следите:

  • Скованост или куцота
  • Нежелание за скачане
  • Ненормална походка при ходене
  • Прекомерно вокализиране
  • Промени в личността
  • Прекомерно облизване на краката и ставите

Шотландските клепоухи са прекрасни семейни домашни любимци, които се разбират с всички у дома! Ако сте твърдо решени да се сдобиете с такъв мъркащ приятел, не забравяйте да проучите развъдниците и да се спрете на реномиран такъв, тъй като развъждането на тези мъркащи приятели е особено, поради специфичната им генетична мутация.

Виж още