Защо сякаш никога не виждам котката си да пие вода

котки и вода Снимка: iStock

З а много от нас нашата бутилка или чаша с вода никога не са далеч. Но котките не могат да носят със себе си малка чаша с вода, от която да пият, когато пожелаят.

Някои собственици биха могли да потвърдят, че никога не виждат домашните си любимци да пият вода, но въпреки това - знаят, че котката им пие, тъй като при сменянето на водата количеството ѝ очевидно е по-малко. И все пак, може да се притесните дали гальовният спътник действително пие достатъчно и дали е в добро здравословно състояние. Дори и някои котки да предпочитат мокра храна, с която да си набавят известно количество вода, те отново се нуждаят от прясна вода, за да бъдат здрави.

Котешките навици за пиене на вода

котки и водаСнимка: iStock

Поглеждайки назад в историята, преди котките да се присъединят към хората като спътници, тези животни винаги са намирали храната и водата си в околната среда. Опитомените котки имат за предшественик дива котка от Северна Африка/Югозападна Азия. Всички тези райони са сухи и пустинни.

Dogsandcats.bg

В днешно време нашите домашни котки обикновено получават суха храна, диета с мокра храна или комбинация от двете. Струва си да експериментирате малко, за да видите дали вашата котка предпочите повече мокра храна, което води до по-малко пиене на вода или обратното. 

Водни източници за котки

В случай че имате съмнения дали гальовният приятел пие достатъчно вода - има няколко начина да го насърчите да пие повече:

котки и водаСнимка: iStock

  • Експериментирайте с видовете купи за вода. Котката ви може да хареса стъкло или метал вместо пластмаса. Повечето котки харесват плитка купа, за да не се налага да пъхат главата си и да огъват мустаците си.
  • Разположението на купата също е от съществено значение. В случай че купата е разположена на шумно място, котката ви може да е нервна, че обръща гръб на шум или „евентуална опасност“, макар и такава да няма в дома ви.
  • Котките обичат техните купички с вода да се почистват, а водата да се сменя всеки ден или дори повече от веднъж на ден.

Можете също така да увеличите броя на купите с вода в дома си. Например, поставете няколко купи навсякъде в къщата, където вашата котка обича да се мотае. Ако имате повече от една котка, увеличете броя на купите. Някои експерти казват, че котките ще пият повече вода, ако купата им с вода не е точно до купата с храна. По същия начин може да не харесат съдовете от типа „двойна купа“, където купата за вода и храна са свързани.

Направете водата по-привлекателна за котката

Някои мяукащи приятели изглежда обичат да пият от движеща се вода, а не от купа, където тя стои неподвижно. Една интересна причина може да е, че котките не могат да виждат добре неподвижната вода. Мъркащите животни може да са подозрителни към вода в купа просто поради това, което техните еволюционни инстинкти може да им казват - течащата вода обикновено е по-безопасна и и съдържа по-малко бактерии от водата, която е престояла в локва или езеро.

Котките може да предпочитат течаща вода, защото могат да я чуят. За целта може да закупите работещ с батерии или електрически фонтан за котки, който циркулира вода. През по-топлите месеци добавете малко кубчета лед, които помагат за охлаждане на водата и осигуряват източник на забавление.

котки и водаСнимка: iStock

Котките са еволюирали в пустинен пейзаж и са получавали повечето от нуждите си от вода от плячката си. В днешния свят обаче те трябва да пият прясна вода, която ние им осигуряваме. Търговската суха храна съдържа максимум 10% влага, докато диетата с мокра храна осигурява около 70-80% от нуждите на котката от вода. Ако една котка се храни и с двата вида храна, тя може да е в добра форма и може да пие вода само когато имат нужда или искат.

Не всички котки обаче обичат да пият вода, така че ако котката ви е дехидратирана или искате да сте сигурни, че няма да се дехидратира, ето няколко съвета:

  • Експериментирайте с различен материал за купата за вода на котката.
  • Променете разположението на купата с вода.
  • Увеличете броя на купите с вода в дома си.
  • Осигурете купа с циркулираща вода.
  • Добавяйте от време на време кубче лед или топка за пинг-понг за визуален интерес и забавление.
Виж още