Защо възрастната ми котка диша учестено, докато спи?

котка спи Снимка: iStock

В ъзрастните котки могат да дишат тежко, докато спят поради много причини, всички свързани с тяхното здраве. Нормалната честота на дишане за котка е 20-30 вдишвания на минута. Всяка промяна в това темпо може да предизвика безпокойство у собствениците. Често първият предупредителен знак дали мъркащият ви приятел се разболява или нещо не е наред с дихателната му система е колко тежко диша, особено докато си почива.

Когато дремят, котките може да дишат тежко поради заболяване, нараняване или чужд предмет, заседнал в гърлото им. Всичко, което засяга белите дробове, сърцето, носа или гърлото, може да доведе до промяна в дишането на котката. Тези проблеми могат да включват сърдечна недостатъчност, рак, натъртвания или порязвания, инфекция и тумори.

котка спиСнимка: iStock

Има и други състояния, в които дишането на гальовния спътник може да стане по-плитко - когато е прегрял и се опитва да се охлади. Котките се задъхват с отворена уста, за да понижат вътрешната си температура. Те също се задъхват след интензивна дейност или когато са стресирани или развълнувани. Дишането им трябва да се нормализира след няколко минути.

Dogsandcats.bg

Тежко дишане на котките по време на сън

Дихателната система е важна част от тялото на котката и логично - всички проблеми с нея ще засегнат цялото животно. Ако гальовният приятел не може да диша правилно, дробовете и сърцето му ще бъдат подложени на допълнително напрежение. Допълнителни усложнения възникват, когато тялото не получава достатъчно кислород.

котка спиСнимка: iStock

Проблемите с дишането при котки, независимо колко малки изглеждат първоначално, трябва да бъдат решени колкото се може по-скоро.

Почти всеки собственик в даден момент ще види котката си задъхана поради тези причини. Трябва да спре това поведение след няколко минути. Въпреки това, ако котката ви се задъхва, докато е в покой, има причина за безпокойство. Ако диша необичайно, докато спи, наблюдавайте го за други симптоми.

Диспнея и затруднено дишане при котките

Диспнея е тежко, затруднено дишане. Това се случва, когато котката ви се бори физически да диша. Това може да се дължи на заболяване, нараняване или запушване на гърлото. Независимо от възрастта на котката, от решаващо значение е да наблюдавате внимателно всяка котка, която се бори да диша.

Затрудненото дишане може да бъде учестено, но най-често е бавно и напрегнато. Ноздрите на котката може да се разширят повече от обикновено в опитите ѝ да вдиша въздух.

Котките, които се борят да дишат, също могат да се държат по различен начин. Мяукащият приятел може да се прегърби неудобно и да откаже да се движи. Може също така да държи главата и врата си навън, за да разтегне гърлото и да облекчи запушването.

котка спиСнимка: iStock

Ключова част при идентифицирането на диспнея е звукът, който вашата котка издава, докато диша. В зависимост от това какво причинява проблема, котката може да издава хрипове, свистене или напрегнати звуци, докато се опитва да диша.

Независимо от възрастта на вашата котка, ако видите или чуете, че тя диша трудно - следва колкото се може по-скоро да я заведете на ветеринар. В случай че имате мъркащ приятел, който е на повече години и има заболяване пак е добре да проверите. Дори и болна и възрастна котка със здравословни проблеми не следва да се мъчи и да има прекалени затруднения с дишането, затова не отлагайте прегледа.

Виж още