11 добри източника на протеин за вашето куче

куче Снимка: iStock

А ко трябва да посочим една основна храна, която задължително трябва да присъства в диетата на вашето куче, това са протеините. Въпреки че знаем, че домашните ни любимци са всеядни, което значи, че с удоволствие похапват както месо, така и растителни продукти, протеинът е съществена част от менюто им. Той подхранва мускулите, подобрява състоянието на козината, укрепва костите и осигурява на четириногия ви приятел необходимата му енергия. 

И преди сме споменавали, че е добре да внасяме (доколкото е по силите ни, разбира се), разнообразие в храната на кучето си. За това ви предлагаме да разгледаме заедно 11 различни източници на протеин. Някои от тях присъстват в храната, а други – в лакомствата на косматия ви другар. 

кучеСнимка: iStock

Топ 7 източника на протеини в храната на кучетата

Когато става въпрос за сухи гранули или мокра храна, наличието на пълноценен животински протеин като съставка номер едно е това, за което трябва да съблюдавате. Четете добре етикетите на пакетите и обърнете внимание на процентите. Най-малко избраната от вас кучешка храна трябва да предлага около 22,5% или повече суров протеин. 

Dogsandcats.bg
 • Пиле

Пилето е често срещана основна съставка в много търговски храни за кучета. Това месо е богато на протеини, пълно с аминокиселини и дори се смята, за намалява рисковете от сърдечни заболявания. Освен това, то е по-лесно за храносмилане в сравнение с червено месо като говеждото, например, тъй като съдържа и по-малко мазнини. 

кучеСнимка: iStock

Въпреки че шансът е малък, в суровото пилешко месо може да има салмонела. За това е препоръчително да го давате на домашния си любимец задължително сготвено.

 • Говеждо месо

Говеждото е друг често използван протеин в много търговски храни за кучета. Той носи на косматия ви другар здравословна порция от необходими му витамини, минерали и протеини, като същевременно е много достъпен избор. 

кучеСнимка: iStock

Има известни противоречия дали за кучетата е добре да консумират сурово говеждо, тъй като в него може да има бактерии и потенциални дразнители. Така че – да почерпите четириногия си другар със суров бургер може би не е най-добрата идея и не си струва риска. 

 • Сьомга

Ще откриете сьомгата в съдържанието на кучешката храна, предназначена за домашни любимци с различни алергии или чувствителна кожа, например. Тази риба е чудесен източник на омега-3 мастни киселини, които подобряват имунната система, здравето на кожата и структурата на козината на четириногите.

кучеСнимка: iStock

Отново – в никой случай не давайте на домашния си любимец сурова риба, тъй като отравянето със сьомга може да е фатално. Безопасна за консумация, тя е само в предварително приготвена кучешка храна или ако сте я сготвили напълно.

 • Пуйка

Пуешкото месо е често използвано птиче месо, което може да откриете в съставките на някои от любимите си кучешки храни. То е леко и ниско калорично, предлагайки много хранителни ползи за четириногия ви другар, плюс допълнителни дози рибофлавин и селен. Неслучайно пуешкото е сред основните съставки в различни домашно приготвени храни за кучета. 

кучеСнимка: iStock

Най-здравословният вариант е да сварите месото, използвайки белите части на гърдите. Мазните участъци като кожата, например, не са толкова добър избор, защото са по-трудно смилаеми. 

 • Патешко

Патешкото месо е една идея по-тъмно, богато на хранителни вещества и е изключително здравословен източник на протеини. Подходящо е за четириноги с чувствителност към другите по-често срещани протеини като пилешкото и телешкото. 

Патицата е перфектен избор за изключително активни кучета, тъй като е с по-високо съдържание на мазнини. Като бонус – съдържа витамини от група В, които предпазват от някои често срещани видове рак.

кучеСнимка: iStock

 • Еленско месо

Еленското е друга чудесна алтернатива на традиционните източници на протеин, използвано в търговските храни за кучета. То съдържа изключително високо количество витамини В6 и В12, рибофлавин, ниацин и цинк. Тази комбинация се оказва печеливша за засилване на имунитета и подобряване здравето на органите на вашето куче. Еленското месо има много ниско съдържание на мазнини и холестерол в сравнение с другите червени меса. 

 • Агнешко

Свикнали сме агнешкото да е част от менюто ни на различни празници, това е друг протеин, използван умерено в широко разпространената кучешка храна. Той е малко по-рядко срещан в сравнение с пилешкото или рибата. Въпреки това то е чудесен източник на протеини, идеално балансиран по отношение на мазнини, което работи добре за енергийните нива на вашето куче. 

кучеСнимка: iStock

Агнешкото месо е по-малко вероятно да предизвика алергии или чувствителност при кучетата, то се отразява добре на козината и кожата им, защото съдържа мастни киселини, витамини и минерали, които подпомагат развитието им. 

Топ 4 източника на протеин в кучешките лакомства

Можете да дадете на домашния си любимец няколко хапки протеин допълнително, като го почерпите с определени лакомства. Най-добре е те да са като вид награда за добро поведение, така че животното да има стимул.

 • Фъстъчено масло

Фъстъченото масло е богато на протеини, но винаги трябва да се подхожда към него пестеливо. Ако смятате да черпите с него домашния си любимец, не забравяйте да изберете изцяло натурално, съдържащо само естествени масла, без допълнителни захар или сол. 

 • Дехидратирано месо

Можете да приготвите сами във фурната или да закупите от зоомагазин дехидратирани лентички месо. Отново – внимавайте за солта! 

кучеСнимка: iStock

 • Варено месо

Сготвеното добре месо може да е чудесна гарнитура или самостоятелна закуска. Не е нужно да го подправяте, дори не е желателно. Достатъчно е просто да го сварите и нарежете/накъсате на по-дребни парченца.

 • Търговски закуски

На пазара има изключително изобилие от предварително приготвени закуски и лакомства, на чиито етикети е обозначено, че съдържат допълнително протеини. Избягвайте изкуствени оцветители или консерванти. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Колко често да даваме лакомства на кучето си

Виж още