5 медицински състояния, които засягат и хората, и кучетата

куче Снимка: iStock

Х ората често сме склонни свързваме кучетата с човешки чувства и емоции. Ако едно четириного, например, разтегне устните си, то това значи, че се усмихва. В случай, че гледа надолу пък, склонни сме да мислим, че изпитва угризения. Но това, за което повечето собственици на обичат да мислят, е мисълта, че тяхното четириного приятелче може да се разболее. При това сериозно. Думите рак, диабет или деменция със сигурност не са приятни за никого, могат да ни разстроят, да предизвикат безпокойство и загриженост. 

куче човекСнимка: iStock

Да си представим, че нашите домашни любимци биват диагностицирани с нещо подобно, си е направо страшно. По-долу сме изброили пет заболявания, срещу които нито хората, нито кучетата са имунизирани. Предполагаме, че домашните ни любимци приличат повече на нас, отколкото смятаме на пръв поглед, нали? 

  • Рак

За съжаление, кучетата не са имунизирани срещу рак. Те са също толкова податливи на това коварно заболяване, колкото и стопаните си. Рак на гърдата, простатата или кръвта, около 50 процента от четириногите на възраст над 10 години биват диагностицирани с някаква форма на рак. Страшна и тъжна, но, за съжаление, реалистична статистика. 

Dogsandcats.bg

Добрата новина е, че ако се открие достатъчно рано, прогнозата е добра. Както и при хората, проверявайте редовно питомеца си за необичайни бучки или неравности по тялото. Следете за твърде бавно заздравяващи рани и не пропускайте рутинните ветеринарни прегледи. 

куче човекСнимка: iStock

  • Диабет

Инсулиновата резистентност или диабетът се появяват толкова бързо и на такъв произволен принцип, колкото всяка друга болест. Благодарение на правилната диета и медикаментозна терапия обаче, това заболяване може да бъде контролирано и питомецът ви да води максимално близък до нормалното живот. Ранните симптоми на диабет, за които да следите, включват: прекомерна жажда, по-често уриниране, силен глад и загуба на тегло. 

  • Епилепсия

Епилепсията е мозъчно разстройство, което кара тялото да изпада в конвулсии с малко или никакво предупреждение. Въпреки че не е фатално състояние, за тези, които не са свикнали да стават свидетели на припадъци, проявите на това медицинско състояние могат да са доста плашещи. А след като припадъкът приключи, питомецът ви може да има нужда от час до цял ден, за да се възстанови и да се върне към обичайното си състояние. 

куче човекСнимка: iStock

Въпреки че заболяването се счита за генетична аномалия, няма начин да се предотврати. Добрата новина е, че може да се управлява чрез строг режим на хранене и прием на лекарства.

  • Деменция

Синдромът на когнитивната функция или деменцията засяга най-вече застаряващите кучета, ограничавайки възможностите им за взаимодействие с околната среда. Ако проявява признаци на заболяването, кучето ви ще покаже объркване, неспособност да научи нови команди или дори неоснован страх (от разресване, например). 

За съжаление, няма нищо, което да спре бавния спад на умствените способности на домашния ви любимец. Чрез осигуряване на умствено стимулираща среда, включваща много общи занимания и упражнения обаче, можете значително да забавите процеса. 

куче човекСнимка: iStock

  • Сърдечни заболявания

Някои кучета наследяват лошо сърце, други развиват болестта чрез инфекция или в следствие на нараняване. Ако не се диагностицира и лекува навреме, сърдечното заболяване може да бъде фатално. Ако домашният. Ви любимец кашля повече от обикновено (особено през нощта), диша трудно, не може да се успокои за дълъг период от време или се уморява твърде лесно, не губете време, за да го заведете на ветеринарен лекар. 

В зависимост от това какво причинява сърдечното заболяване, ветеринарят или ще постави кучето на лекарства, или ще предложи операция.

Вижте още: 

Може ли кучето да хване нашата настинка

10 ежедневни грижи за здравето на кучето ни

Виж още