5 начина да спрете кучето да унищожава играчките си

куче играчки унищожение Снимка: iStock

Н икой собственик не обича да се прибере с нова играчка за кучето си от близкия зоомагазин само, за да я унищожи животното минута и половина по-късно. Без значение колко щастливо е четириногото, не е нито бюджетно, нито разумно да се харчат пари за толкова кратък период на забавление. За това и много собственици се питат: Има ли как да научим питомеца си да се радва на играчките, без да ги унищожава? Наглед невъзможна задача, която обаче не е съвсем непостижима! 

  • Научете кучето си как да играе 

От вас зависи да научите домашния си любимец как да се занимава с дадена играчка. Практикувайте донасяне, дърпане или криеница с играчката, плъзнете я по пода, за да може животното да ви я донесе. Ако питомецът ви се забавлява да играе с вас на нещо, което включва конкретен предмет (топка, гумен кокал и тн.), той ще разбере целта му. Ключовото тук е да вадите и да давате конкретната играчка само, когато предстои игрова сесия, а след това да я прибирате. Постепенно косматият ви другар ще разбере за какъв вид дейност се използва конкретната играчка и ще иска да прави това с нея, вместо да я дъвче или разкъсва. 

куче играчкиСнимка: iStock

  • Действайте стратегически

Предложете на кучето си определена играчка, но ако усетите, че забавленията стават по-груби и то започне да я къса, вземете я. След известно време можете да му я върнете и да му дадете шанс да поиграе отново. Ако животното е по-внимателно, оставете го да се занимава, а след това му покажете с с похвала или поощрение, че одобрявате поведението му. 

Dogsandcats.bg

Продължавайте да го наблюдавате и ако премине отново в режим на разрушител, веднага приберете отново играчката. Чрез този метод вие учите домашния си любимец, че разрушителното дъвчене на играчката я кара да изчезне. При някои четириноги са нужни съвсем малко повторения, за да усвоят това умение, докато други се нуждаят от няколко дни, за да спрат да дъвчат неща, предназначени за игра.

куче играчкиСнимка: iStock

  • Предлагайте играчки за дъвчене, за да задоволите тази нужда

Кучетата имат нужда да дъвчат нещо – някои повече, отколкото други. Няма нищо лошо в това да им позволим да се занимават с тази естествена за тях дейност, като обаче ги насочим към подходящите за целта предмети. Някои кучета предпочитат да дъвчат истински кости, кравешки копита, еленови рога и свински уши, докато други предпочитат по-здрави гумени играчки. 

куче играчки унищожениеСнимка: iStock

  • За всяка играчка си има време

Много кучета намират комфорт в меките, пухкави играчки. Въпреки това, те са и най-лесни за унищожаване, което налага известен контрол и обучение на животното. Най-добрият ви подход тук е, да давате на питомеца си да се забавлява с любимите си плюшки само, когато е уморен – след дълга разходка навън или продължителен подход, например. Въпреки че има по-голям шанс да не унищожи играчката веднага, все пак следете кучето си и ако започне да я дъвче по-настървено, вземете му я. 

куче играчки унищожениеСнимка: iStock

  • Предлагайте множество и различни играчки

Даването на различни играчки може да намали разрушителното дъвчене. Щом видите, че интересът на питомеца ви към дадена играчка спада, заменете я веднага с друга, а когато се захване с нея, подхвърлете трета пред очите му. Този метод не позволява на животното да се фокусира твърде много върху един предмет. И макар че неминуемо понижава стойността на играчката в очите му, това увеличава шанса да я спасите от унищожение.

Играйте и се наслаждавайте, не разрушавайте

Много хора харчат цяло състояние за играчки, защото кучетата им ги унищожават веднага, докато други просто не купуват изобщо, защото „е загуба на време, домашният ми любимец ги унищожава за пет минути!“. Можете да избегнете да попаднете в която и да е от двете категории, като научите домашния си любимец да се радва, вместо да унищожава играчките си.

куче играчки унищожениеСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучето с такова удоволствие унищожава играчките си

7 стари детски играчки, които да дадете на кучето си

Виж още