5 разлики между мъжките и женските кучета

кучета Снимка: iStock

Р ешили сте, че искате да добавите към семейството си нов, четириног член? Тогава, сигурни сме, в ума ви се въртят множество въпроси, основните от които, подозираме, са свързани с породата и пола на бъдещия ви домашен любимец. И така – мъжко или женско куче да си вземете? Бързаме да уточним, че няма еднозначен отговор на този въпрос и ще получите разнопосочни отговори, вариращи според индивидуалното мнение на човека, комуто го зададете. Защото е факт, някои действително вярват, че единият пол е по-добър от другия. И това надмощие далеч не се ограничава само при хората. 

кучетаСнимка: iStock

Сред стопаните и любителите на кучетата съществуват различни схващания, като това, че мъжките кучета са по-привързани към стопаните си, а това прави обучението им по-лесно. Други – че същото твърдение се отнася за женските четириноги. Истината е, че когато става въпрос за домашни любимци, няма съвършен пол или категорично правилен избор. Качествата, цитирани по-горе, са само наблюдения на собственици на кучета. Към момента няма проучване, което да доказва някаква обща истина, да поставя рамки на поведение и да задава определени граници, отнасящи се само за мъжките, или само за женските кучета. 

Въпреки това, има някои съществени разлики, свързани с поведението на животните, които си струва да разгледаме по-задълбочено. Вижте пет от тях, които имат връзка и с пола им, cелектирани от Insider.com.

Dogsandcats.bg

кучетаСнимка: iStock

  • Мъжките кучета са по-склонни да маркират територия

В голяма част от случаите некастрираните мъжки кучета са по-склонни да маркират територията си или да се опитат да се „качат“ на други себеподобни, отбелязва Ашли Валм, мениджър в приюта Humane Rescue Alliance, цитирана от изданието. Това маркиране с урина е естествено, но понякога – нежелано и дори притеснително поведение, често практикувано от четириноги, които се опитват да заявят териториална собственост и претенции към дадено място. Относно „качването“ – то действително се среща по-често при некастрирани мъжки, но причините за появата му са различни – не само сексуални, а включват и стрес, вълнение и опит за упражняване на контрол над други кучета. 

кучетаСнимка: iStock

Некастрираното мъжко куче е склонно да бъде по-доминиращо и независимо, у него има вродени инстинкти да се стреми да бъде лидер в очите на по-малки и по-слаби себеподобни. Така че е много важно да започнете обучението за послушание веднага, щом питомецът ви е готов. 

  • Мъжките кучета бягат повече от женските 

Домашните любимци от мъжки пол, които не са кастрирани, могат да бъдат по-склонни към бягство от дома. Водени от естествения си инстинкт за възпроизвеждане и подушвайки разгонена женска наблизо, четириногите могат да се опитат да се измъкнат от двора или през открехната входна врата в опит да си намерят партньор. Вероятността това поведение да бъде намалено е голяма чрез кастрация. 

  • Женските се обучават по-лесно от мъжките

Не е никак малък броят на стопаните, които съобщават, че женските кучета са по-податливи на обучение, дресурата се случва по-естествено, по-лесно и като цяло питомците им са по-внимателни към желанията на стопаните си, докато мъжките са сякаш по-непокорни, по-лесно се разсейват и не са така съсредоточени в дресурата. 

кучетаСнимка: iStock

Въпреки че тази идея е широко разпространена, важно е да се отбележи, че тя не е широко изследвана. Темпераментът на домашния ви любимец зависи от различни фактори, като породата и средата също оказват своето влияние. Факт е, че женското куче е с по-малки размери е склонно да достигне зрялост по-бързо от мъжкото куче. Това му дава предимство, когато става въпрос за обучението, но далеч не означава, че женското куче е по-интелигентно от мъжкото. Това подсказва само, че женското куче ще се обучава по-лесно от мъжкото куче на същата възраст, защото е по-зряло.

  • Женските кучета се разгонват два пъти годишно, а мъжките - не

Факт е, че женското куче, достигнало полова зрялост, което не е преминало кастрация, обикновено се разгонва около два пъти годишно. Това, разбира се, също варира спрямо размера и породата на животното. През това време обикновено организмът на кучето генерира вагинален секрет, който е от кървав до светло розов. Така, на практика, женската сигнализира на мъжките наоколо, че е разгонена и е готова за разплод. От друга страна – повечето накастрирани мъжки са способни да се размножават целогодишно. 

кучетаСнимка: iStock

  • Мъжките и женските кучета имат различни здравословни проблеми, свързани с пола им

Здравословните проблеми при некастрираните домашни любимци са различни и в този случай полът на животното има своето значение. Женските могат да развият тумори на млечната жлеза или инфекция на матката, докато ракът на тестисите и проблемите с простата са характерни за мъжките животни. Кастрирането/стерилизиранео на домашния ви любимец ще намали голяма част от тези рискове. 

Не подценявайте своята роля

Начинът, по който се грижите и обучавате домашния си любимец, обикновено има най-голямо влияние върху това кой е той, как се държи и как възприема действителността около себе си. 

кучетаСнимка: iStock

Въпреки че има някои установени поведенчески и физиологични разлики между мъжките и женските животни, биологичният пол няма чак такава съществена роля в развитието на личността на четириногото като цяло. Някои кучета са по-привързани или агресивни от други, като определяща за това е средата и условията, при които са отгледани. За това и решението дали да си вземете мъжко или женско кученце зависи изцяло от вашите предпочитания. В крайна сметка всяко куче е уникално.

 

Вижте още: 

Да кастрираме или не кучето си

 

Виж още