По колко малки раждат различните кучета

куче Снимка: iStock

А ко за първи път имате в дома си женско куче, на което скоро му предстои да се сдобие с първите си малки, то сигурни сме - всичко свързано с бременността на домашния ви любимец ви е безкрайно интересно! Разбира се, един от основните въпроси които като стопани ви вълнува е можете ли да предвидите какъв ще е броят на бъдещото потомство на любимото ви животно. 

Към края на бременността на вашето куче ветеринарният ви лекар може да разбере колко малки се очаква да се появят на бял свят по два начина. Единият от тях е като палпира корема на майката, а другият – да се направи рентгенова снимка, за да се определи точния брой на кученцата. Макар да са доста сигурни и при двата начина може да се изпусне някое от малките, особено ако женската е представител на някоя от по-дребните породи. Така че – на общия брой най-добре сложете +1 – за всеки случай!

Вижте още: Как протича бременността при кучетата

Плодовитостта на кучетата зависи от различни фактори, като ако актът на зачеване се е случил в момент, когато зрелите яйцеклетки са били максимално много като брой, то шансът котилото да е по-голямо нараства.

Dogsandcats.bg

Ако не се намирате още в ситуация, в която ви предстои да присъствате и при нужда – да асистирате при раждането на женското си куче, но бихте искали да знаете на теория какво можете да очаквате, има някои основни показатели, определящи това колко голямо може да е котилото на дадено куче. 

бременно кучеСнимка: iStock

Основните фактори, които влияят са

  • Порода

Каква е породата на кучето ви е може би най-важният фактор, който се отразява на размера на котилото. При по-дребните породи като Чихуахуа, Померан или Ши Тцу обикновено се раждат от 1 до 4 кученца на котило, при средните (Немска овчарка, Австралийска овчарка) – между 4-5 кученца, а по-едрите породи като Кане Корсо или Немски дог - осем или повече кученца. 

  • Размер

Този фактор до някъде се препокрива с породата, като тук обаче и индивидуалните килограми на животното си казват думата. Например – можем да знаем, че характерното котило за един Голдън Ретривър е между 4-5 кученца, но ако той е по-тежък това може да повлияе на броя на малките и те да са повече.

  • Възраст

Както знаем, на теория женското куче може да забременее още при първото разгонване, макар това да не е препоръчително. За най-плодовития период от живота на женската се смятат годините между 2 до 5, разбира се – отново спрямо породата и размера на кучето. Първото котило винаги е по-малко от всяко следващо - по правило.

Вижте още: Първо разгонване на женското куче

  • Здравословно състояние

Ако женското куче не страда от някакви специфични здравословни проблеми и се чувства добре, то е склонно да има по-голямо котило, както и да роди по-здрави и силни кученца. Ако майката е болна или изпитва дискомфорт, това ще се отрази и на малките, за това е добре да се помисли преди подобно куче да се развъжда.

бременно кучеСнимка: iStock

  • Диета

Режимът на хранене има влияние върху големината на котилото. Според някои животновъди кучетата, които се хранят с висококачествена храна, допълвана с натурални високопротеинови продукти като месо, сирене, извара или кисело мляко, са в състояние да износят повече малки. Постарайте се менюто на домашния ви любимец да е максимално богато на витамини, минерали и хранителни вещества.

  • Индивидуални генетични фактори

Всяко куче е индивидуално за себе си. При първото котило обикновено е трудно да се предположи с точност колко ще бъдат кученцата. Добре е да знаете подробности, свързани и с миналото на бащата. Не бива да се подценява и качеството на спермата на мъжкия, което зависи от възрастта му и честотата на половите актове. Ако те са повече от два, дори три на месец или кучето е над 8-9-годишно, шансът сперматозоидите му да не са качествени и да не успеят да оплодят яйцеклетката е доста голям.

кучеСнимка: iStock

Колко котила може да има едно женско куче на година?

Продължителността на бременността при женското куче позволява то да роди няколко пъти в течение на една година. Това зависи изцяло от естествения цикъл на кучето, здравословното му състояние и желанието на стопанина му. Обикновено, ако сте решили активно да развъждате женската през най-плодовитите й години, можете да имате максимум две котила за една година. 

По правило женското куче има два цикъла годишно с интервал от около шест месеца между тях. 

Вижте още: Разгонване при кучетата - какво трябва да знаем

Пускането на мъжки два пъти в една и съща година с цел възпроизвеждане обаче, не се препоръчва от много животновъди, подкрепени от ветеринарни лекари. Това е така, тъй като времето за възстановяване между двете раждания е твърде малко, а отслабването на организма на майката неминуемо се отразява както на големината на котилото, така и на малките. 

Колко малки може да има кучето през целия си живот?

Ако приемем, че в оптималния вариант женското куче има по две котила годишно, започвайки от 1-годишна възраст и продължавайки до 8-годишна, то то има 14 котила през целия си живот. Както вече споменахме, броят на кученцата в тях варира спрямо породата, здравословното състояние, размерът и генетичната предразположеност на животното. Грубо казано – това прави около 70 кученца. Разбира се, да се очаква от едно домашно куче да износи и роди такава бройка е не просто лудост – това със сигурност би застрашило здравето му. 

кучеСнимка: iStock

Коя порода ражда най-много кученца?

По-малките породи имат по-малки като брой котила, докато по-големите – по-големи. Въпреки че на теория Немският дог или Неаполитанският Мастиф биха имали по-многобройно поколение от една Болонка, например, има и друга интересна зависимост. По-дребните породи живеят по-дълго от по-едрите. Което значи, че ще имат възможност да имат повече котила през живота си. Освен това първото разгонване при по-малките е по-скоро през живота им, отколкото при по-големите, което им дава възможност да се радват на малки по-рано. 

Любопитни исторически примери

  • През 2004 г. Неаполитанският мастиф Тия става майка на най-голямото котило, документирано някога – 24 кученца, родени чрез цезарово сечение.
  • През 2009 г. Кокер шпаньол ражда 14 кученца, а през 2017 г. Ирландски Сетер се сдобива с 15 малки.
  • Бялата Немска овчарка Маша държи рекорда на породата с котило от 17 кученца, появили се на бял свят през 2015 година.
  • През 2014 година Булмастифа Хана ражда 23 кученца, а 3-годишният женски Немски дог Мели се радва на котило от 19 кученца през 2014 година.

Независимо с колко кученца ще ви зарадва бременната ви женска, грижете се добре за нея, отделяйте й внимание и я обграждайте с любов всеки ден. Не забравяйте да се подготвите добре за момента на раждането, консултациите с ветеринар ще ви осигурят спокойствие и най-вече – споделете еуфорията и радостта си от първото раждане на домашния си любимец!

Виж още