5 сигурни признака, че кучето ви ревнува

куче Снимка: iStock

З наем, че домашните ни любимци са способни да усетят цяла палитра от различни чувства и емоции. Дали ревността е една от тях? Краткият отговор на този въпрос е да, кучетата действително имат прояви на ревност, но едва ли усещат това чувство по същия начин, по който ние хората. Или поне това е мнението на ветеринарни лекари и специалисти по кучешко поведение. Какво имат предвид те?

кучетаСнимка: iStock

Според резултатите от проучване, проведено през 2014 година,

четириногите могат да изпитват ревност, макар това да се основава до голяма степен на други, по-инстинктивни емоции, като например – опазване на ресурсите. Независимо дали става въпрос за същата емоция, която ние хората изпитваме, понякога поведението на косматите ни другари недвусмислено подсказва, че те ревнуват. 

Dogsandcats.bg

Разбира се – приятно е да знаете, че домашният ви любимец ви обича толкова много, че иска да ви запази само за себе си. Но понякога куче, което е подвластно на подобни емоции демонстрира черти на характера, които не бихте искали да виждате. За щастие – има начин да му помогнете и да възстановите баланса:

5 признака, че кучето ви може би ревнува:

  • Настойчиво поведение

Всеки път, когато близък човек се настанява до вас на дивана, кучето ви бърза да застане между вас? Или може би веднага сяда в скута ви, когато половинката се приближи? Този вид настойчиво поведение е ясен знак, че животното ревнува. То смята, че се налага да е пребори за вашето внимание и не може да възприеме идеята, че някой друг е по-близо до вас от него. 

кучеСнимка: iStock

  • Агресия

Агресията се случва тогава, когато настойчивото поведение (търсене на внимание) на домашния ви любимец ескалира към по-лошо. Тя може да се изразява в ръмжене, щракане на челюсти във въздуха, нападение или атака. Това поведение може да се прояви във всеки един момент и спрямо всеки, който тръгне да се приближава до вас. Този вид ревност може да бъде насочен както към хора така и към други домашни любимци.

  • Правене на номера

Ако домашният ви любимец е отчаян за вашето внимание и е готов на всичко, за да го получи, той ще започне да ви демонстрира цялата палитра от номера и трикове, които знае. Целта е една – да получи лакомства и похвали. Не се изненадвайте, ако докато говорите по телефона, кучето ви редовно започне да ви носи играчката си, да ляга по гръб, сяда...

кучеСнимка: iStock

  • Лошо поведение

Някои ревниви кучета не се интересуват дали ще получат позитивни или отрицателни реакции – важно е да ги забележите. Според някои от тях лошото поведение не е нещо негативно – щом им обръщате внимание!

Ако скачането върху вас, гризането на мебелите или поразиите из къщата прехвърлят фокуса ви върху кучето от всичко, което правите, вашият космат приятел смята, че това е победа. Не забравяйте - кучетата са отлични манипулатори на човешкото поведение. 

  • Напускане на стаята

Ревността често е форма на несигурност. Ако кучето чувства, че е пренебрегнато и ревнува, че някой друг да заеме мястото му, може да няма желание да се бори с него. Понякога четириногите изразяват емоциите си, като просто напускат стаятаС този жест те се опитват да съобщят, че нещо ги притеснява. 

кучеСнимка: iStock

Какво можете да направите?

Почти сте сигурни, че кучето ви ревнува? За съжаление, домашния любимец не е като ревнив съпруг или приятел, с когото можете просто да поговорите за това, което ви тревожи. Вместо това трябва да покажете на животното, че няма основание за подобно поведение. 

Не насърчавайте поведението

Няма нищо, което ревнивото куче да обича повече от вниманието. Докато му го давате то чувства, че действията му са си заслужавали. За да стопирате този навик трябва да покажете на четириногото, че няма да получи това, което иска, ако се държи лошо.

Ако, например, животното сяда в скута ви и ръмжи, когато някой влезе в стаята или се доближи до вас – спокойно го свалете на земята и се опитайте да не му обръщате внимание. Ключово тук е повторението – само по този начин кучето ще „дешифрира“ какво се очаква от него. 

кучеСнимка: iStock

Нека всички в семейството ви се включат

Ревността при кучетата обикновено се случва, когато те са изградили особено силна връзка с конкретен човек от домакинството си. Това в повечето случаи е личността, която прекарва най-много време с животното. За да няма епизоди на ревност, важно е домашният любимец да възприеме, че всички у дома са еднакво важни. 

За да му покажете това, всички в семейството ви трябва да бъдете по-ангажирани в обучението. Уверете се, че имате единомислие и всички използвате еднакви команди при тренировките, за да не се обърка животното. Прекарването на време с различни хора също ще покаже на четириногото, че всеки човек в живота му заслужава внимание. 

Променете перспективата 

Ревнивото куче възприема останалите хора и домашни любимци като конкуренция. За да промените това е необходимо да го убедите, че човекът, към когото насочва ревността си, всъщност не му мисли лошото. Например, играйте любимата си игра само, докато другият човек или животно също е там. Ако половинката ви седне на дивана до вас и кучето се опита да застане помежду ви – дайте му лакомство още, преди да е имало шанс да действа.

кучета играСнимка: iStock

Ако причината за ревността е друго куче – извеждайте ги на разходка заедно. Първите няколко пъти поведението им може да не е перфектно, но последователността ще помогне на ревнивото куче да свърже членовете на семейството с забавление и лакомства, а не с ревност.

 

Вижте още: 

Защо кучето обича да дремва под завивката ни

Колко наистина помнят кучетата

Виж още