Защо кучето ми не иска да си играе с другите четириноги

кучета парк Снимка: iStock

Д омашният ви любимец не проявява интерес към останалите кучета в близкия парк? Всъщност, като се замислите, никога не сте го виждали да си играе с друго четириного? Ако отговорите на тези въпроси са положителни, то бързаме да ви успокоим – не сте единствени! Важно е обаче да знаете, че не всички кучета са фенове на това да се сприятеляват с представители на собствения си вид. Някои животни просто са реактивни, докато други се плашат и искат да се скрият, когато се окажат в близост до друго четириного. 

кучетаСнимка: iStock

Макар и често срещано, този вид поведение може да бъде особено проблематично, особено ако наскоро сте осиновили куче и се опитвате да му помогнете да се социализира. Ако изглежда, че косматият ви другар сякаш мрази другите кучета навън, не губете надежда, че питомецът ви ще се сприятели с друг домашен любимец. Има някои начини, чрез които да му помогнете това да се случи. 

Как да социализираме кучето си

Без подходяща социализация – още в първите месеци от живота му, вашето кученца няма как да знае как да си взаимодейства с други четириноги. Това от своя страна може да доведе до страхливо, тревожно или агресивно поведение около тях в по-късен етап от живота му. 

Dogsandcats.bg

кучетаСнимка: iStock

Според Чандра Вейл, дресьор на кучета към Американския киноложки клуб в Лас Вегас, Невада, в идеалния случай социализацията трябва да се случи между третия месец до първата година от живота на кутрето

През първите няколко месеца от живота си палетата научават как да си взаимодействат с други кучета, най-вече – като играят със своите братя и сестри. За това е особено важно, ако си вземете домашен любимец, който наскоро се е отделил от майката, да продължите да го социализирате.

Разбира се, задължително – след като кученцето е напълно ваксинирано.  

Социализацията на по-възрастно куче, което не се е научило как да си взаимодейства с останалите като по-малко, може да отнеме повече време. Важно е целият процес да върви бавно и стабилно. 

кучетаСнимка: iStock

Защо обучението, базирано на награди, дава положителни резултати

Независимо от възрастта или произхода на вашето куче, положителното подсилване и поощряването на спокойното, неагресивно поведение около други четириноги са ключът към това да помогнете на животното да преодолее всеки страх и неприязън към себеподобните си. 

Уверете се, че винаги имате под ръка шепа лакомства и използвайте поведенчески маркери като фразата „добро куче“, заедно с погалване плюс награда по време на социализацията. 

Как да подобрим социалните умения на кучето си?

  • Посетете близкия кучешки парк

Парковете, където има заградени участъци, предназначени за кучета могат да бъдат добър вариант (ако се подходи отговорно) за домашни любимци, които са приятелски настроени и готови за игри. Въпреки това няма как да знаете статуса на всички кучета там– тяхното поведение или здравната им история. Инцидентите в тези паркове не са рядкост, за това подходете с повишено внимание, следете езика на тялото не само на питомеца си, но и на останалите животни в близост.

кучетаСнимка: iStock

Вижте още: 12 важни правила на етикет в кучешкия парк

  • Правете чести разходки из квартала

Друг начин да социализирате кучето си е да го водите на по-чести разходки – из квартала, до близката градинка, парк или зоомагазин. Като цяло – всички места наоколо, където е потенциално възможно да срещнете други стопани с домашните им любимци. Избягвайте хора, които изглеждат агресивни или които разхождат кучета с намордници. 

  • Организирайте срещи с други кучета

Кучетата са социални животни, които имат нужда да бъдат около други себеподобни. Един от начините да помогнете на вашия домашен любимец да намери нови четириноги другари, е да го оставите да се сприятели сам с тях. За целта – можете да организирате среща на косматия си спътник с кучето на приятел, член на семейството ви, колега или съсед. Идеята е да започнете социализацията с други четириноги, които вашият питомец познава. 

кучетаСнимка: iStock

Вижте още:

Как да социализираме отново куче, което е било нападнато

6 съвета как успешно да сприятелим две кучета

 

 

Виж още